La Canallese
La Canellese została założona w pierwszej połowie XX wieku w Canelli - sercu włoskiego Piemontu. W tym obszarze tradycyjnie poświęconym winu, ta rodzinna firma pracuje nad tworzeniem aperitifów, alkoholi mocnych i bitterów. La Canallese jakie znamy dzisiaj, jest efektem udanego małżeństwa zawartego w 1890 roku przez bednarza Francesco Sconfienza z Rosą Bertello, bardzo nowoczesną jak na owe czasy kobietą. To właśnie jej niezwykła intuicja i chęć eksperymentów pozwoliła stworzyć i udoskonalić własną recepturę wermutu, która przypadła do gustu piemonckim damom. Pasję Rosy przejęli następnie jej trzej synowie, którzy postanowili przekształcić to w rodzinny biznes.
Dziś, tak jak ponad 100 lat temu, La Canallese tworząc alkohole, używa lokalnych ziół i przypraw, wykorzystuje tradycyjne receptury i bazuje na wieloletnim doświadczeniu. Każda z roślin używana w La Canellese jest uprawiania w idealnie dobranym terroir, zbierana we właściwym czasie, starannie suszona i troskliwie transportowana w celu zachowania wszystkich aromatów i właściwości.