Tasca Conti D’almerita
Tasca d’Almerita to ponad 200
lat historii obejmującej 8 pokoleń arystokratycznej rodziny oraz miłość do
magicznej wyspy, jaką jest Sycylia. Dwa niezwykłe miejsca, odegrały kluczową
rolę w bogatej przeszłości rodziny to posiadłość Regaleali zakupiona w 1830
roku, która obecnie rozciąga się na ponad 600 hektarów w samym sercu Sycylii
oraz Villa Tasca (dawniej Villa Camastra) okazały pałac z XV wieku w Palermo.
W XXI wieku Tasca nabyła kilka
posiadłości, aby pełniej reprezentować różnorodną kulturę winiarską Sycylii,
tj. posiadłość Tascante na Etnie, Capofaro na wulkanicznych Wyspach
Liparyjskich ze wspaniałymi winami słodkimi i luksusowym hotelem, winnicę
Whitaker zasadzoną przez angielską rodzinę o tej samej nazwie w XIX wieku oraz
Tenute Sallier de la Tour.
Hrabiowie Tasca zawsze przewodzili
kulturze „can do”, będąc pierwszymi, którzy wprowadzali wszelkie innowacje w
technologii rolniczej i technikach uprawy. Szacunek dla uprawianej ziemi wiąże
się z dawaniem jej czasu na oddech, w jej naturalnym, spokojnym tempie, a ta
filozofia stanowi sedno ich tradycji winiarskich.
Produkcja wina w każdej z pięciu
posiadłości jest zróżnicowana w zależności od unikalnego terroir oraz
różnorodnych warunków uprawy winorośli. Tasca d’Almerita wykorzystuje zarówno
tradycyjne, jak i współczesne techniki winiarskie z najnowszymi innowacjami
technologicznymi, aby wytwarzać wina o wspaniałej równowadze i charakterze. Ich
Rosso del Conte, stworzone na początku lat 70. XX wieku jest uznawane za jedno
z najlepszych win czerwonych Sycylii, a hrabia Giuseppe Tasca uważany jest za
ojca nowoczesnej sycylijskiej czerwieni z najwyższej półki.