Vigneti Zanatta
Vigneti Zanatta to stosunkowo
młoda firma założona w 2003 roku w wyniku połączenia dwóch winnic znanych ze
swych tradycji winiarskich położonych na Sardynii i w Wenecji Euganejskiej.
Obie krainy są mocno przesiąknięte kulturą winiarską, lecz są jakże odmienne.
Sardynia to druga największa
wyspa na Morzu Śródziemnym i znana jest ze skalistej rzeźby terenu, w
szczególności granitowych skał, która została ukształtowana przez wiatr, deszcz
i morze. Winnice Zanatta położone są na północy, nieopodal miejscowości Olbia
pośród malowniczych plaż i obejmują 100 hektarów winnic. To tutaj w 1975 roku
Bruno Zanatta rozpoczął swoją karierę winiarską. Młody enolog z Treviso
zdobywał dogłębną wiedzę o ukształtowaniu terenu i ziemi, aby móc lepiej
zrozumieć specyficzne miejsce, w którym się znalazł. Po prawie 30 latach jego
pasja i marzenia się urzeczywistniły. W 2003 roku ze swoimi dziećmi założył
własną posiadłość. W 2008 roku ukończono budową winiarni wraz z piwnicami. Poświęcenie,
pełen profesjonalizm, miłość do win i dążenie do sukcesu wyróżniają rodzinę Zanatta,
oferującej wyrafinowane wina i pokazując, że mariaż dwóch pozornie odległych
krain winiarskich, może zaowocować winiarstwem na najwyższym poziomie.
Do najważniejszych odmian uprawianej
winorośli zaliczamy Cannonau (Grenache), Carignano, Monica czy Vermentino.
Wytwarzane wina Zanatta są pełne wdzięku i charakteru oraz idealnie oddają
charakter terroir wyspy. Wina z Wenecji Euganejskiej wytwarzane są z
najważniejszych białych odmian regionu, czyli Moscato, Pinot Grigio oraz Glera
(Prosecco).