Roner
Destylarnia RONER położona jest wzdłuż sadów i winnic w małym miasteczku Tramin/Termeno w Południowym Tyrolu u podnóża włoskich Alp.
Jest to rodzinna firma z tradycjami, której dominującymi produktami są ekskluzywne grappy oraz szeroka gama owocowych destylatów. Firma specjalizuje się również w produkcji doskonałej jakości likierów. Najwyższej jakości owoce używane do produkcji, najnowocześniejsza technologia, tradycja, a jednocześnie bardzo restrykcyjne warunki produkcji połączone z oryginalnymi recepturami - wszystko to pozwala firmie na uzyskanie najwyższej jakości produkowanych destylatów, oddających charakterystyczne cechy owoców i tradycje regionu. Jednocześnie wielki szacunek dla otaczającej przyrody i dbałości o ekologię przyczyniły się, że Roner jako pierwszy we Włoszech, wprowadził do użytku generator, dzięki któremu odzyskuje ekologiczną energię z odpadów poprodukcyjnych.
Historia firmy rozpoczęła się w 1946 roku kiedy Gottfried Roner syn miejscowego winemakera - sam będący szefem produkcji w miejscowej winiarni, wpadł na pomysł założenia destylarni, wykorzystującej pozostałości moszczu z produkcji wina i tak rozpoczął produkcję grappy. To dzięki jego zaangażowaniu, wielkiemu entuzjazmowi oraz przekonaniu o jakości jako nadrzędnym celu w produkcji destylatów, RONER stał się jednym z najbardziej znanych i cenionych producentów w regionie, słynącym z doskonałych destylatów i likierów.
Wszystko to spowodowało, że bardzo szybko bo już w 1965 roku okazało się, że destylarnia i jej potencjał produkcyjny są zbyt małe, aby pokryć stale rosnące zapotrzebowanie na jej produkty. Dziś po wielu inwestycjach jest jedną z najnowocześniejszych, rodzinnych firm w Południowym Tyrolu.