Ouzo Katsaros
Destylarnia Katsaros, założona w 1856 roku produkuje swoje
produkty w oparciu o doświadczenie czterech pokoleń oraz tradycyjne receptury pielęgnowane
i przekazywane z pokolenia na pokolenie. Tworzą Ouzo i Tsipouro – destylaty,
które w pełni oddają grecki styl życia – ich gościnność i związek z morzem.
Destylarnia zlokalizowana jest na prywatnym terenie o
powierzchni 6000 m2, gdzie technologia współistnieje w harmonii z historią i
tradycją. W połowie XIX wieku Nikolaos Katsaros zaczął zgłębiać tajniki
destylacji, czego efektem jest dzisiejszy „napój narodowy” Grecji znany
wszystkim jako Ouzo Tirnavou. Miejscowość Tirnavos była wtedy ośrodkiem
przemysłowym i naukowym i to właśnie tu Nikolaos założył pierwszą, grecką destylarnię
Ouzo. Dziedzictwo Nikolaosa było przekazywane z pokolenia na pokolenie i
jednocześnie udoskonalane. Pierwszy eksport produktów Katsaros miał miejsce w
latach 30-tych XX wieku, a dziś znajdziemy je niemal na całym świecie.
Przez cały ten czas alkohole tu produkowane zdobywają
uznanie, medale i nagrody. Na szczególną uwagę zasługuje nagroda zdobyta w 1889
roku podczas IV Olimpiady, a następnie wiele innych w latach pomiędzy 1905 a 1932, w którym zdobyli Grand
Gold na Międzynarodowych Targach w Salonikach. Również w dzisiejszych czasach Katsaros
bierze udział w wielu międzynarodowych wystawach, a ich doskonałe destylaty
wciąż zdobywają medale i wyróżnienia jakościowe, takie jak Concurs Mondial w
Brukseli, ISW Niemcy, Międzynarodowy konkurs Wine & Spirits w Hongkongu
itp.