Klikając „Akceptuję”, zgadzasz się na przechowywanie plików cookie na swoim urządzeniu w celu usprawnienia nawigacji w witrynie, analizy korzystania z witryny i pomocy w naszych działaniach marketingowych. Dowiedz się więcej

M&P Pavlina Festival - XV Jubileuszowa edycja Kup bilet

Wszystkie kategorie
Francois Voyer Cognac

Francois Voyer Cognac

Winnice Francois Voyer usytuowane są w dwóch najlepszych wioskach w regionie Grande Champagne (1st Cru of Cognac) - Verrieres i Ambleville. Te miejsca to prawdziwy raj dla produkcji bardzo eleganckich, aromatycznych i gładkich koniaków. Są częścią specjalnego obszaru na południowym zachodzie Grande Champagne, który koneserzy nazywają Złotym Pasem Koniaku.

Rodzina produkuje koniak od kilku pokoleń. Obecnie prowadzone krzewy winorośli były sadzone przez dziadków i pradziadków dzisiejszych właścicieli. Winnica obejmuje 29 hektarów, typowych dla regionu kredowo-gliniastych gleb, obsadzonych białymi odmianami winogron. Dzięki wykorzystaniu własnych owoców, firma może nadzorować produkcję od gron na krzewie, aż do gotowego koniaku w butelce.

Do destylacji używany jest tu tylko jeden alembik, co wydłuża cały proces, ale pozwala na ścisłą kontrolę każdego etapu. Destylacji poddawane jest wino wraz z osadem. Ta metoda jest trudniejsza, ale daje w efekcie gładsze, bardziej miękkie i smaczniejsze koniaki. Wszystkie koniaki Voyer dojrzewają w beczkach zrobionych z dębu Limousine. Ten rodzaj drewna nadaje więcej tanin i pozwala trunkowi oddychać swobodniej. Do najmłodszych koniaków używa się nowych beczek, aby nadać im bogatszych aromatów i gładkości. Okres leżakowania jest zawsze dłuższy niż wymagają tego przepisy. Choć koniak może być nazwany VSOP już po 4 latach, Voyer leżakuje 6-7 lat. Dla XO normy prawne określają 10 lat - tu złociste trunki dojrzewają aż 25.

Linia znakomitych koniaków uzupełniona jest przez likiery na bazie koniaku i soków owocowych oraz Pineau de Charentes.

Wybrane marki

Strona przeznaczona wyłącznie dla osób pełnoletnich!

Kliknij i zapoznaj się z regulaminem serwisu.