Armorik Warenghem
Distillerie Warenghem jest domem dla Armorik- pierwszej whisky single malt stworzonej we francuskiej Bretanii. Destylarnia jest niezależnym producentem- rodzinną firmą założoną ponad 100 lat temu. Powstała w 1900 roku i zaczęła produkować najwyższej jakości francuskie likiery i destylaty. Od 1982 roku stała się pierwszą w regionie destylarnią whisky. Pierwsze beczki napełniono w 1983 roku, a już 4 lata później swoją premierę miały butelki Whisky Breton (WB) blended. Debiut single malt whisky bez określenia wieku przypadł na rok 1998, a 4 lata później światło dzienne ujrzał 10-letni Amorik Millesime 2002.
Nadrzędnym celem tej małej, rodzinnej, można rzec rzemieślniczej destylarni, jest osiągnięcie jak najwyższej jakości i oddanie bretońskiego terroir w jak najwyższej mierze. Cały proces produkcji począwszy od mielenia ziarna aż do butelkowania gotowej whisky, przebiega na terenie zakładu. Woda czerpana jest ze źródła Rest Avel, a wykorzystywane zboża to francuski jęczmień oraz w przypadku whisky blended dodatkowo bretońska pszenica. Destylacja jest dwukrotna i zachodzi w miedzianych alembikach, a w procesie dojrzewania whisky wykorzystywane są beczki z bretońskiego dębu.
Od roku 2015 Bretania została oficjalnie uznana za region produkcji whisky. Klimat jest tu zbliżony do zachodniej Szkocji – wilgotność, opady, morska bryza – tylko temperatura o kilka stopni wyższa.
Whisky z Francji to nie tylko ciekawostka, którą należy spróbować. Przede wszystkim jest to doskonała jakość, bogactwo aromatów i owocowy charakter.