West Cork
Destylarnia swą nazwę wzięła od regionu geograficznego WEST CORK stanowiącego południowo-zachodnią część największego obszaru administracyjnego Irlandii - hrabstwa Cork. Są to tereny bardzo atrakcyjne turystycznie, znane z niesamowitych półwyspów, pięknych plaż, malowniczych miasteczek i wiosek. To właśnie w jednej z nich rybackiej osadzie - Union Hall w 2003 roku powstała obecna WEST CORK DISTILLERS - najdalej na południe położona irlandzka destylarnia. Gorzelnię założyła trójka przyjaciół John O’Connell, Denis i Gerard McCarthy. Stworzyli oni niesamowicie zgrany zespół pasjonatów, którzy cały czas szukają nowych rozwiązań i innowacji w produkcji whisky, choćby w sposobie wypalania beczek.
Popyt na produkty West Cork i wzrastająca produkcja sprawiły, że w 2013 roku przenieśli produkcję do miasteczka Skibbereen. W West Cork produkowana jest whiskey typu grain, single malt i pot still. Wszystkie są trzykrotnie destylowane w alembikach. Co ciekawe urządzenia do zacierania, fermentacji i destylacji (z wyjątkiem dwóch alembików typu Holstein), zostały wykonane ręcznie przez załogę gorzelni. Do produkcji używają wyłącznie źródlanej wody i lokalnych zbóż - jęczmienia i pszenicy. Gorzelnia kupuje słodowany jęczmień, ale pewne partie przygotowują też we własnym zakresie. Do dojrzewania whisky wykorzystywane są głównie beczki po bourbonie, sherry, porto i rumie. West Cork obecny jest już na ponad 60-ciu rynkach, wciąż pozostają niezależni i pewnie nie raz zaskoczą nas swoimi produktami.