Volpi Piemont
Firma Volpi to rodzinne przedsiębiorstwo. Swoje podwaliny zawdzięcza kobiecie - Cristinie Cairo, żonie Giovanniego Volpi, która założyła Trattorię „del Cappel Verde”, lokalną, domową restaurację, co zrodziło ducha przedsiębiorczości i skłoniło rodzinę do kolejnych działań. Jej synowie - Pippo i Secondo otworzyli piwnicę z wine barem i sklepem winiarskim w miejscowości Tortona. W ten sposób zaczęła się rodzinna historia z winem, którą kontynuował syn Pippo - Giovanni, a następnie jego bratanek - Carlo, który od początku lat 90-tych po dzień dzisiejszy jest Dyrektorem Zarządzającym i Prezesem firmy.
Piwnice Volpi mieszczą się w Viguzzolo, tuż obok Tortony. To w nich zebrane winogrona przetwarzane są z największą troską i starannością. Temperatura fermentacji jest ściśle kontrolowana na każdym etapie, a dbałość o jakość jest tu najwyższym priorytetem.
Główny Winemaker Volpi - Giuliano Noe, pracuje w winnicy od wczesnych lat 80-tych, a w 2005 roku został wybrany, przez prestiżowe wydawnictwo Gambero Rosso, Najlepszym Włoskim Winemakerem Roku.