Tequilera El Triangulo
Tequilera El Triangulo Distillery jest własnością rodziny Corona Orozco. Destylarnia położona jest w południowej części stanu Jalisco, w małym miasteczku Usmajac w Meksyku. Jest to region o idealnych warunkach do produkcji niebieskiej agawy. Tequila jest produkowana, już od czasów Azteków, ze sfermentowanego soku z niebieskiej agawy. Swą nazwę zawdzięcza meksykańskiemu okręgowi o tej samej nazwie - Tequila w stanie Jalisco, w którym rozpoczęto jej produkcję. Do produkcji tequili używana jest tylko część agawy, a mianowicie jej serce (korzeń) lub pińa (głowa). Aby można było zrobić z niej Tequilę musi dojrzewać od 6 do 8 lat. Dojrzała pińa zwykle waży od 36 do ponad 140 kg. Do wyprodukowania 1 litra tequili w 100% z agawy potrzeba od 6 do 8 kilogramów pińa - oznacza to, że z przeciętnej pińy można zrobić 60 -100 litrów tego wspaniałego trunku
Rodzaje Tequili:
- Blanco (silver tequila) - jest butelkowana bezpośrednio po destylacji lub pozostaje krótko w kadziach ze stali nierdzewnej;
- Oro (gold tequila) - nie jest poddawana procesowi starzenia, a w celu uzyskania aromatu i złocistego koloru dodawany jest karmel;
- Reposado (aged or rested) - leżakuje w beczkach dębowych co najmniej 2 miesiące jednak nie dłużej niż 12 miesięcy;
- Ănejo (extra-aged) - leżakuje od roku do 3 lat w beczkach dębowych przez co uzyskuje charakterystyczną barwę, od żółtej do brunatnej;
- Extra Ănejo (ultra age) - leżakuje powyżej 3 lat.