Schmitt Sohne
Pochodzący z rodziny związanej z przemysłem winiarskim od
ponad 200 lat, Hilar Schmitt założył Schmitt Söhne w 1919 roku jako małą
lokalną winiarnię z nastawieniem na produkcję najwyższej jakości win w
przystępnych cenach. Nie przyszło mu wtedy na myśl, że jego spadkobiercy
rozwiną firmę w ciągu następnych 90 lat tak, że stanie się ona jednym z największych eksporterów niemieckiego
wina na świecie.
Syn Hilara, Peter Vitalis Schmitt, bazując na dziedzictwie ojca
oraz swojej determinacji i przezorności rozpoczął rozbudowę firmy. Trzecia
generacja, na czele której stał syn Petera, Gerd Schmitt, przejęła władzę w
1958 roku i przypisuje się jej modernizację winnicy, zwiększenie możliwości
produkcyjnych i magazynowych oraz położenie podwalin pod działalność
eksportową. W 1984 roku do głosu doszło czwarte pokolenie, a Thomas Schmitt
objął stanowisko dyrektora zarządzającego z własnymi pomysłami i wizjami na
przyszłość. To dzięki jego przywództwu Schmitt Söhne położył nacisk na eksport
wina i stało się dominującą firmą w tej dziedzinie na rynku. Historia sukcesu
toczy się dalej w XXI wieku, z kolejnym członkiem rodziny, już w piątym
pokoleniu -w 2012 do firmy dołączyła Juliane Schmitt, córka Thomasa Schmitta,
która od stycznia 2020 roku przejęła zarządzanie Schmitt Sohne.
Podczas tej ewolucji, od małej lokalnej winnicy do lidera w
niemieckim eksporcie wina, Schmitt Söhne zawsze patrzyło w przyszłość, szukając
sposobów na poprawę i rozwój przy jednoczesnym utrzymaniu najwyższego poziomu
jakości i obsługi klienta. W 2019 roku świętowali
100-lecie firmy, a planując kolejne 100, chcą dążyć do kontynuacji misji
tworzenia wina o świetnej relacji ceny do jakości, tylko z wysokiej jakości
winogron, łącząc jednocześnie innowacyjność z tradycją.
Głównym szczepem wykorzystywanym w winnicy jest Riesling, choć wykorzystują także Muller Thurgau, Gewurztraminer i Weissburgunder. Używają tylko mocno dojrzałych winogron, które dają więcej aromatu i smaku, dzięki czemu powstałe wina są bardziej ekspresyjne i złożone.