W ramach witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Dowiedz się więcej
Sazerac

Sazerac

Zanim powstała firma Sazerac, w Nowym Orleanie nazwa ta kojarzona była z koktajlem stworzonym przez kreolskiego imigranta Antoine’a Peychaud. Antoine, aptekarz z zawodu i doświadczenia, okazał się bardzo pomysłowym twórcą wybitnych koktajli. Najsłynniejszy z nich, którego nazwał Sazerac dał początek wielkiemu przedsięwzięciu. Drink był popularny w całym Nowym Orleanie, ale kojarzył się szczególnie z jednym z barów - Sazerac Coffee House. W 1869 roku bar został zakupiony przez Thomasa H. Handy, który szybko zaczął poszerzać swoją ofertę o kolejne marki alkoholi. Tak z baru powstała Sazerac Company. W 1873 roku firma nabyła prawa do nazwy i receptury Peychaud’s Bitter, i zaczęłą sprzedawać koktajl Sazerac oparty na żytniej whiskey a nie jak dotychczas na brandy. Ponadto firma prowadziła bar Sazerac na Royal Street. Po pewnym czasie firma Sazerac Company została wydzierżawiona przez byłego sekretarza Handy’ego - C.J. O’Reilly. Stopniowo oferta firmy była zwiększana o kolejne marki alkoholi. W 1991 roku Sazerac zakupił gorzelnię George T. Stagg, obecnie znaną jako destylarnia Buffalo Trace. To jedna z najbardziej utytułowanych i cenionych amerykańskich gorzelni nazywanej często „uniwersytetem destylacji”. Na blisko 150 akrach powierzchni znajduje się blisko 130 budynków w tym 12 magazynów w których leżakuje ponad 330 tys. beczek. Produkuje się tu wiele znakomitych i zróżnicowanych receptur bourbona m.in. Eagle Rare, Buffalo Trace, Benchmark

Dziś Sazerac to prężnie działająca niezależna, rodzinna firma, która jest właścicielem ponad 30 marek alkoholi i kilku zakładów produkcyjnych.

Strona przeznaczona wyłącznie dla osób pełnoletnich!

Kliknij i zapoznaj się z regulaminem serwisu.