Ron Barcelo
Ron Barceló powstał w 1929 roku dzięki wizji Juliana Barceló, młodego hiszpańskiego przedsiębiorcy, który założył Barceló & Co w mieście Santo Domingo na Dominikanie. Marka szybko stała się punktem odniesienia dla innych lokalnych producentów rumu, urosła również do rangi jednego z największych i najbardziej prestiżowych przedsiębiorstw na wyspie.
W latach 80-tych rumy tego producenta niezmiennie utrzymywały się na szczycie listy ulubionych rumów krajowych, a dwie dekady później Ron Barceló Imperial uzyskał najwyższe wyróżnienie jakie rum w ogóle może zdobyć, tytuł the Best Rum in the World przyznany przez prestiżową komisją Beverage Tasting Institute of Chicago, z najwyższym wynikiem punktowym w historii Instytutu.
Po osiągnięciu maksymalnej popularności na wyspie, właściciele firmy zdecydowali, że przeznaczeniem tak wspaniałego trunku jest wyjście poza granice Karaibów i Ameryki. W 1992 roku podjęto starania, by rum ten był eksportowany do jak największej ilości krajów. Sukces był bardzo duży, już w 1994 Ron Barceló nieomal całkiem zawłaszczył rynek rumów w Hiszpanii. W tej chwili jest eksportowany do ponad 50 krajów. Od 2000 roku firma zaczęła partnerską współpracę z grupą hiszpańskich przedsiębiorców i zarazem znawców rynku rumu oraz alkoholi mocnych. Dzięki temu jest w stanie jeszcze szybciej i skuteczniej udoskonalać jakość i smak swoich produktów, a także promować je w różnych zakątkach świata.