
Nikka
Twórcą Nikka Distilling CO był Masataka Taketsuru, uznawany za ojca japońskiej whisky. Urodzony w 1894r. w rodzinie o ponad 100-tu letniej historii produkcji Sake, w 1918 roku, wyjechał do Szkocji by studiować chemię, a także poznać tajniki destylacji i mieszania whisky. Szybko zrodziło się w nim marzenie by w przyszłości samemu otworzyć gorzelnię w Japonii. W roku 1923 dołączył do grupy Kotobukiya, z którą wybudował w pobliżu Osaki destylarnię i tak w 1924 roku Masataka stworzył pierwszą, japońską whisky. W roku 1934 postanowił pójść własną drogą. Z nabytych w Szkocji doświadczeń pamiętał, że esencją produkcji najwyższej jakości whisky oprócz doskonałej jakości jęczmienia, jest otoczenie destylarni, panujący tam chłodny klimat i dostępna woda. Był wizjonerem i swoją gorzelnię wybudował w miejscu, o którym zawsze marzył, na dalekiej północy - w Yoichi na wyspie Hokkaido. Pierwsza wyprodukowana tu whisky trafiła na rynek w 1940 roku. W Yoichi produkowana jest cięższa, oleista, pełna dymnych, torfowych i morskich aromatów whisky. Woda do produkcji pochodzi z bijącego w podziemiach destylarni źródła. W przeszłości torf do suszenia ziarna czerpano z równiny Ishikari - obecnie wysuszony słodowany jęczmień sprowadzany jest ze Szkocji. Destylacja odbywa się w małych, pękatych alembikach do dziś w sposób tradycyjny opalanych węglem, co jest unikalne na skalę światową. Ponad 20 lat później, w roku 1969 Masataka na wyspie Honsiu ukończył budowę drugiej destylarni - Miyagikyo. Gorzelnia położona jest w rozwidleniu dwóch rzek w krainie gorących wulkanicznych źródeł „onsens”. Wyższe i smuklejsze w porównaniu z Yoichi alembiki produkują delikatniejsze i bardzo owocowe destylaty. Dwie destylarnie i dwa różne style whisky. W wyniku połączenia cięższych, torfowych destylatów z Yoichi z łagodnymi, owocowymi z Miyagikyo powstają najlepsze whisky pure malt na świecie, a będące na wyposażeniu Miyagikyo aparaty coffeya dają możliwość produkowania znakomitych whisky mieszanych.