Nikka
Twórcą Nikka Distilling Company był Masataka Taketsuru,
uznawany za ojca japońskiej whisky. Urodzony w 1894r. w rodzinie o ponad 100-tu
letniej historii produkcji Sake, w 1918 roku, wyjechał do Szkocji by studiować
chemię, a także poznać tajniki destylacji i mieszania whisky. Szybko zrodziło
się w nim marzenie by w przyszłości samemu otworzyć gorzelnię w Japonii. W roku
1923 dołączył do grupy Kotobukiya, z którą wybudował w pobliżu Osaki
destylarnię i tak w 1924 roku Masataka stworzył pierwszą, japońską whisky. W
roku 1934 postanowił pójść własną drogą. Z nabytych w Szkocji doświadczeń
pamiętał, że esencją produkcji najwyższej jakości whisky oprócz doskonałej
jakości jęczmienia, jest otoczenie destylarni, panujący tam chłodny klimat i
dostępna woda. Był wizjonerem i swoją gorzelnię wybudował w miejscu, o którym
zawsze marzył, na dalekiej północy – w portowym miasteczku Yoichi na wyspie
Hokkaido. Pierwsza wyprodukowana tu whisky trafiła na rynek w 1940 roku. W
Yoichi produkowana jest cięższa, oleista, pełna dymnych, torfowych i morskich
aromatów whisky. Woda do produkcji pochodzi z bijącego w podziemiach destylarni
źródła. W przeszłości torf do suszenia ziarna czerpano z równiny Ishikari -
obecnie wysuszony słodowany jęczmień sprowadzany jest ze Szkocji. Destylacja
odbywa się w alembikach, do dziś w sposób tradycyjny opalanych węglem, co jest
unikalne na skalę światową. Ponad 20 lat później, w roku 1969 Masataka na
wyspie Honsiu ukończył budowę drugiej destylarni - Miyagikyo. Gorzelnia
położona jest w rozwidleniu dwóch rzek w krainie gorących wulkanicznych źródeł
„onsens”. Wyższe i smuklejsze w porównaniu z Yoichi alembiki produkują
delikatniejsze i bardzo owocowe destylaty. Dwie destylarnie i dwa różne style
whisky. W wyniku połączenia cięższych, torfowych destylatów z Yoichi z łagodnymi,
owocowymi z Miyagikyo powstają najlepsze whisky pure malt na świecie. Dodatkowo
będące na wyposażeniu destylarni Miyagikyo aparaty coffeya dają możliwość
produkowania znakomitych whisky single grain. Różnorodność słodowych i
zbożowych destylatów produkowanych przez obie gorzelnie daje możliwość
tworzenia niezwykle złożonych whisky mieszanych.