Karukera
Nazwa Karukera, w dosłownym tłumaczeniu z języka Indian, oznacza wyspę pięknych wód. W ten sposób ludność Gwadelupy nazywała i przedstawiała swój kraj światu. Wynika to z pięknego ukształtowania terenu tej wyspy, bogatej w liczne wodospady i gorące źródła.
Produkcja Karukery odbywa się od początku do końca na terenie posiadłości St. Mary of Marquisat, pod czujnym okiem Gregoire Hayot, który z wielką pasją kontynuuje tradycje swojej rodziny. Destylarnia na tym terenie działa od 1895 i jest najstarszą destylarnią na Gwadelupie. Plantacja trzciny cukrowej znajduje się zaraz obok destylarni, co gwarantuje jej dostawy o najwyższej jakości i świeżości.
Agricole to francuski termin określający typ rumu, powstającego w wyniku destylacji świeżego soku z trzciny cukrowej, a nie z melasy tak jak występuje to w przypadku większości rumów świata. Rumy typu Agricole to na ten moment jedynie 3% produkowanych rumów na świecie.