Dupuy Cognac
Historia koniaku Dupuy rozpoczyna się w 1852 roku, zapoczątkowana przez Augusta Dupuy. W 1905 roku los firmy wzięli w swoje ręce Norwegowie: Peter Rustad i Thomas Bache - Gabrielsen. Zdecydowali oni o kontynuacji marki Dupuy, dołączając do portfolio przeznaczoną na rynek skandynawski markę „Rustad & Bache Gabrielsen”. Po śmierci Petera Rustad, firma stała się wyłączną własnością rodziny Bache-Gabrielsen i tak pozostaje do dziś. Obecnie wnuki Thomasa kontynuują rodzinną tradycję, kładąc ogromy nacisk na wysoką jakość oferowanych produktów przy zachowaniu rozsądnych cen. Taka polityka pozwoliła bardzo mocno rozwinąć eksport dzięki czemu koniaki Dupuy znajdziemy w całej Europie, Japonii, Rosji, USA, Ameryce Południowej, na Taiwanie i w państwowych monopolach w Norwegii, Szwecji, Finlandii i Kanadzie.
Koniaki Dupuy wytwarzane są z gron: Ugni Blanc, Colombard i Folle Blanche zbieranych w najlepszych apelacjach regionu Cognac: Grande Champagne, Petite Champagne i Fins Bois. Finezji i smaku nabierają poprzez leżakowanie w beczkach z najlepszego francuskiego dębu - Limousin. Dostępne są w dwóch liniach: podstawowej i Tentation. Styl obu jest dość łagodny, z bogactwem nut słodkich, z przewagą bakalii i czekolady. W linii Tentation dodatkowo odkryjemy wiele aromatów kwiatowych