Distilleries Et Domaines Prove
Firma Distilleries et Domaines de Provence od ponad stu lat produkuje znakomite alkohole w Forcalquier w Prowansji. Tradycje firmy i regionu sięgają jednakże aż średniowiecza, kiedy to w okolicach Montage de Lure zbierano zioła lecznicze, sprzedając je następnie w formie destylatów jako lekarstwa. W XIX wieku część handlarzy ziołami zostało farmaceutami, inni natomiast producentami alkoholu. Distilleries & Domaines de Provence powstało w 1898 roku i dziś firma jest liderem w produkcji wysokiej klasy aperitifów, likierów i Absyntu. W destylarni pracują 34 osoby, a roczna produkcja to ponad milion butelek. Najbardziej znane produkty to Pastis Henri Bardouin i Absente 55. Absynt to trunek owiany legendą. Przede wszystkim dlatego, że jako jedyny był zakazany w wielu krajach. Jest również nierozerwalnie kojarzony z „Belle Epoque” paryskiej bohemy. Legenda mówi, że tujon zawarty w absyncie obdarzał geniuszem i powodował wizje. Ponoć to pod jego wpływem tworzyli swoje dzieła najlepsi artyści. Niektórzy nazywają absynt alchemicznym eliksirem miłości, ze względu na jego pobudzające właściwości - wiele osób uważa go wręcz za afrodyzjak. Absynt był aperitifem XIX wieku. Jego produkcja opierała się na destylacji kompozycji ziół macerowanych z alkoholem. Swoje imię zawdzięcza roślinie o nazwie Arthemisia absinthum, która to właśnie nadaje absyntowi charakterystyczną gorycz i aromat. Absynt, jak każdy inny alkohol, spożywany z umiarem, nie powoduje szaleństwa. Tylko w przypadku jego dużego nadużycia może być porównany z narkotykiem. Z drugiej strony, nie można zaprzeczyć, że absynt może zawierać różne ilości tujonu - substancji uważanej za szkodliwą dla zdrowia. Jest to organiczny związek chemiczny (neurotoksyna) występujący w olejku eterycznym piołunu. Jego zawartość w Absyncie jest ściśle regulowana przez prawo.