Klikając „Akceptuję”, zgadzasz się na przechowywanie plików cookie na swoim urządzeniu w celu usprawnienia nawigacji w witrynie, analizy korzystania z witryny i pomocy w naszych działaniach marketingowych. Dowiedz się więcej
Wszystkie kategorie

Allozo La Mancha

Posiadłość Bodegas Centro Espanolas została otwarta w 1991 roku i stała się pierwszą winnicą w stylu „Chateau” w Kastylii-La Manchy, łącząc najbardziej awangardowe technologie z tradycyjną sztuką winiarską. Projekt opiera się na intensywnej pracy na winnicach, aby wydobyć esencję z różnych odmian i terroir. Winnicą zarządza Miguel Angel Valentin wraz ze swym synem o tym samym imieniu. Obaj są biologami i wspaniałymi winiarzami. Miguel po 10 latach kierownika technicznego w Rioja został promotorem projektu Allozo i wizjonerem uprawy winorośli w Kastylii-La Mancha, wprowadzając zagraniczne odmiany, robienie kupaży i dojrzewania win w beczkach. Uprawia się tutaj 7 odmian winorośli: Tempranillo, Garnacha, Airen i Verdejo oraz międzynarodowe odmiany jak Cabernet Sauvignon, Merlot i Shiraz.

Bodegas Allozo Centro Espanolas posiada 250 hektarów winnic. Znajdują się w obszarze Tomelloso, pomiędzy 650-680 metrów n.p.m., gdzie można różnicować działki według wieku i odmiany winorośli oraz rodzaju gleby. Kontrast między bardzo chłodną i deszczową zimą a suchym i gorącym latem sprawia, że mówimy tu o ekstremalnej uprawie winorośli, w której Allozo stara się wyrazić to, co najlepsze, poprzez wspaniałe wina. Stworzone trunki leżakują w przestronnych piwnicach, mieszczących obecnie ponad 4000 beczek oraz 800 tys. butelek win. Produkowane marki to m.in. Allozo, Finca Tempranal, Casajuana i Ladero.

Pomysł wyjątkowej winnicy został uzupełniony o największe dobro okolicy, znaną na całym świecie brandy Casajuana. Marka ta została stworzona w roku 1892 przez rodzinę Casajuana, a czasy jej największej rozpoznawalności przypadały na połowę XX wieku.

 

Wybrane marki

Strona przeznaczona wyłącznie dla osób pełnoletnich!

Kliknij i zapoznaj się z regulaminem serwisu.