Allozo La Mancha
Posiadłość Bodegas Centro Espanolas
została otwarta w 1991 roku i stała się pierwszą winnicą w stylu „Chateau” w
Kastylii-La Manchy, łącząc najbardziej awangardowe technologie z tradycyjną
sztuką winiarską. Projekt opiera się na intensywnej pracy na winnicach, aby
wydobyć esencję z różnych odmian i terroir. Winnicą zarządza Miguel Angel
Valentin wraz ze swym synem o tym samym imieniu. Obaj są biologami i
wspaniałymi winiarzami. Miguel po 10 latach kierownika technicznego w Rioja
został promotorem projektu Allozo i wizjonerem uprawy winorośli w Kastylii-La
Mancha, wprowadzając zagraniczne odmiany, robienie kupaży i dojrzewania win w beczkach.
Uprawia się tutaj 7 odmian winorośli: Tempranillo, Garnacha, Airen i Verdejo
oraz międzynarodowe odmiany jak Cabernet Sauvignon, Merlot i Shiraz.
Bodegas Allozo Centro Espanolas
posiada 250 hektarów winnic. Znajdują się w obszarze Tomelloso, pomiędzy
650-680 metrów n.p.m., gdzie można różnicować działki według wieku i odmiany
winorośli oraz rodzaju gleby. Kontrast między bardzo chłodną i deszczową zimą a
suchym i gorącym latem sprawia, że mówimy tu o ekstremalnej uprawie winorośli,
w której Allozo stara się wyrazić to, co najlepsze, poprzez wspaniałe wina. Stworzone
trunki leżakują w przestronnych piwnicach, mieszczących obecnie ponad 4000
beczek oraz 800 tys. butelek win. Produkowane marki to m.in. Allozo, Finca
Tempranal, Casajuana i Ladero.
Pomysł wyjątkowej winnicy został
uzupełniony o największe dobro okolicy, znaną na całym świecie brandy
Casajuana. Marka ta została stworzona w roku 1892 przez rodzinę Casajuana, a
czasy jej największej rozpoznawalności przypadały na połowę XX wieku.