
Tenuta Valleselle Tinazzi
Historia Tinazzi rozpoczyna się w 1968
roku, kiedy Eugenio Tinazzi dzięki
pasji do uprawy winorośli, zakłada oficjalnie małą firmę winiarską, wspierany przez syna Gian Andrea.
Obaj pracują z wielkim zaangażowaniem
oraz myślą przyszłościowo. Z czasem rozbudowują swój majątek w rejonie
Bardolino i Valpolicella. W 1986 roku zostaje zakupiona Tenute Valleselle,
urocza posiadłość położona pośród wzgórz w sąsiedztwie jeziora Garda w miejscowości
Bardolino. To tutaj powstaje linia win o tej samej nazwie. Uprawia
się zarówno lokalne odmiany winorośli (Corvina, Rondinella, Molinara, Trebbiano
di Lugana czy Garganega), jak i odmiany międzynarodowe (Merlot, Cabernet
Sauvignon i Chadonnay).
W 2001 roku, podczas podróży do
Salento na południu Włoch, Gian Andrea od razu zakochał się w tutejszym
krajobrazie i szybko pojął potencjał lokalnych winnic. Kilka miesięcy później
rodzina kupiła posiadłość o powierzchni około 20 ha Feudo Croce, gdzie uprawiane
są lokalne odmiany jak Primitivo, Negroamaro czy Malvasia Nera.
Rodzina posiada obecnie ponad 100
hektarów winnic, a wina rodzą się między dwiema odrębnymi rzeczywistościami,
wenecką i apulijską. Tradycja i innowacja to dwa kluczowe elementy filozofii
wina Tinazzi. Z jednej strony troska o terroir i miłość do ziemi, przy uprawie
winorośli z poszanowaniem środowiska i historii miejsc, które je otaczają. Z
drugiej strony ciągłe dążenie do najwyższej jakości poprzez stosowanie w
piwnicy najnowocześniejszego sprzętu. Wina Tinazzi charakteryzują się wielką
elegancją i charakterem, o ekspresyjnym potencjale różnych winnic i terytoriów.