Tenuta Valleselle Tinazzi
Historia Tinazzi rozpoczyna się w 1968 roku, kiedy Eugenio Tinazzi dzięki
pasji do uprawy winorośli, zakłada oficjalnie małą firmę winiarską, wspierany
przez syna Gian Andrea.
Obaj pracują z wielkim zaangażowaniem oraz myślą przyszłościowo. Z czasem
rozbudowują swój majątek w rejonie Bardolino i Valpolicella. W 1986 roku
zostaje zakupiona Tenute Valleselle, urocza posiadłość położona pośród wzgórz w
sąsiedztwie jeziora Garda w miejscowości Bardolino. To tutaj powstaje linia win
o tej samej nazwie. Uprawia się zarówno lokalne odmiany winorośli (Corvina,
Rondinella, Molinara, Trebbiano di Lugana czy Garganega), jak i odmiany międzynarodowe
(Merlot, Cabernet Sauvignon i Chadonnay).
W 2001 roku, podczas podróży do Salento na południu Włoch, Gian Andrea od
razu zakochał się w tutejszym krajobrazie i szybko pojął potencjał lokalnych
winnic. Kilka miesięcy później rodzina kupiła posiadłość o powierzchni około 20
ha Feudo Croce, gdzie uprawiane są lokalne odmiany jak Primitivo, Negroamaro
czy Malvasia Nera.
Rodzina posiada obecnie ponad 100 hektarów winnic, a wina rodzą się
między dwiema odrębnymi rzeczywistościami, wenecką i apulijską. Tradycja i
innowacja to dwa kluczowe elementy filozofii wina Tinazzi. Z jednej strony
troska o terroir i miłość do ziemi, przy uprawie winorośli z poszanowaniem
środowiska i historii miejsc, które je otaczają. Z drugiej strony ciągłe
dążenie do najwyższej jakości poprzez stosowanie w piwnicy najnowocześniejszego
sprzętu. Wina Tinazzi charakteryzują się wielką elegancją i charakterem, o
ekspresyjnym potencjale różnych winnic i terytoriów.