Speri
Rodzina SPERI mówi o swojej rodzinnej firmie, że jest „blendem” cudu natury, wieków doświadczenia w tworzeniu wina oraz wielkiej pasji człowieka, który to spina… Ta rodzinna, dziś znana na całym świecie winiarnia, została założona w pierwszej połowie XIX wieku. Od tej pory, stale powiększając swój areał upraw, poprawiając jakość produkowanych przez siebie win, w pełni świadomie, z pokolenia na pokolenie kontynuuje koncepcję zarządzania w całości rodzinnego - od uprawy winorośli, przez tworzenie wina, aż po jego sprzedaż i marketing.
Rodzina Speri, jak kiedyś, tak i dzisiaj produkuje znakomite wina z winogron pochodzących wyłącznie z własnych winnic, zlokalizowanych w najlepszych częściach apelacji Valpolicella Classico. Łączna powierzchnia tych winnic to ok. 60 hektarów. Po to, aby wyrazić najlepsze cechy win produkowanych w tej winnicy, każda z pojedynczych działek znajdujących się w innych subregionach, produkuje swoje własne wino. Pozwala to na przekazanie charakterystycznego stylu każdego z nich, nawiązującego do mikroklimatu oraz typu gleby, na której rośnie winorośl, z której te wina powstają. Dowodem na to są wina, które biorą swoje nazwy od Crus (poszczególnych winnic). Monte St. Urbano (Valpolicella Classico Superiore, Amarone), La Roggia czy La Roverina.
Rodzina podkreśla z dumą, że będąc rolnikami od pokoleń, potrafią jak nikt zrozumieć istotę współistnienia natury i człowieka. Dowodem na najwyższą jakość produktów Speri jest produkcja sztandarowych win tylko w najlepszych rocznikach. Wina Speri otrzymują najwyższe noty i medale na światowych wystawach, targach i konkursach winiarskich.