Mas D'en Gil
Uważa się, że dzisiejszą posiadłość, podobnie jak i znaczną część obszaru Priorat przez 7 wieków miał klasztor kartuzów w Scala Dei założony w XII wieku. W 1835 roku Francesc Gil i Borras nabył sporą część majątku i zarejestrował posiadłość Mas d’en Gil (Dom rodzinny Gilów). Francesc był pionierem butelkowania win Priorat i jako jeden z pierwszych stworzył katalońskie wino musujące znane jako “Xampany de Reus”, co było zalążkiem słynnych win musujących Cava. W latach 1931-1998 winnica funkcjonowała pod zmienioną nazwą Masia Barril. W 1998 roku winnicę kupiła rodzina Rovira Carbonell, przywracając winnicy jej pierwotną nazwę.
Od 2008 roku winiarnią zarządza Marta Rovira przy wsparciu starszej siostry Pilar oraz ich ojca Pere i wdrożono biodynamiczne podejście. Rodzina nieustannie dąży do jak najbliższej pracy w zgodzie z naturą w swoich metodach upraw, której celem jest utrzymanie zdrowych i zrównoważonych gleb z rodzimą florą i fauną. Od tego momentu zauważono, że wina zwiększyły swoją aromatyczną złożoność na podniebieniu, budząc swą tożsamość. Według Marty wina powinny odzwierciedlać naturalny krajobraz posiadłości, którą staramy się rozumieć jako żyjącą istotę.
Nazwy win również są silnie związane z lokalną tożsamością. Coma Vella to parcela z bardzo starymi nasadzeniami winorośli w Dolinie Coma. Natomiast Bellmunt jest nazwą hipnotyzującej góry, od której pochodzi również nazwa pobliskiej miejscowości, której gospodarka od wieków opiera się na rolnictwie, lecz również znana jest ze słynnych kopalń, które były eksploatowane już w czasach rzymskich.