Botter
Botter został założony przez Carlo i
jego żonę Marię w 1928 roku w Fossalta di Piave, małym miasteczku niedaleko
Wenecji. Zaczęło się od małej firmy sprzedającej lokalne wina w beczkach i
dużych butelkach. W latach 60. dwaj synowie Arnaldo i Enzo dołączyli do firmy i
zaczęto sprzedawać wino w butelkach. Bracia umocnili pozycję firmy na rynku
krajowym, ale przede wszystkim zapoczątkowali sprzedaż win do krajów Europy
Zachodniej jak Niemcy, Dania czy Kraje Beneluksu, co sprawiło, że eksport stał
się głównym źródłem dochodu spółki. W 1970 roku zostaje założona Casa Vinicola
Botter S.p.A. Botter był stanie się tak intensywnie rozwijać, ponieważ mógł
nadążyć za rosnącym popytem i ciągle poszerzać swój asortyment. W ofercie można
było znaleźć wina z takich regionów Włoch jak Abruzja, Kampania, Apulia czy
Sycylia.
Pod koniec lat 90., trzecie pokolenie
Botter- Annalisa, Alessandro i Luca dołączyli do firmy. Rozszerzono swoją
działalność o kolejne rynki zagraniczne, dbając cały czas o utrzymanie
odpowiedniego poziomu jakości w miarę wzrostu. Ta rozwaga przyniosła im
reputację niezawodnych i zorientowanych na jakość.
Dziś
Botter jest jednym z największych producentów i największym eksporterem win
włoskich, mając w swej ofercie wina od północy do południa Włoch. Jedna na 35
butelek włoskiego wina eksportowanego jest produkowana właśnie przez Botter. W tej
chwili eksportuje 96,2% swojej produkcji do ponad 60 krajów. Roczny obrót firmy
to ponad 163,4 milionów euro, a roczna produkcja wina to ponad 77,6 milionów butelek.