Klikając „Akceptuję”, zgadzasz się na przechowywanie plików cookie na swoim urządzeniu w celu usprawnienia nawigacji w witrynie, analizy korzystania z witryny i pomocy w naszych działaniach marketingowych. Dowiedz się więcej
Wszystkie kategorie

Z miłości do Malbeca

Winnica Jean Luc-Baldes

Historia rodziny Baldes zaczęła się w 1830 roku gdy Etienne Baldes posadził pierwsze winorośle na najpiękniejszych tarasach doliny LOT w pobliżu Cahor. Tu też rozpoczął budowę domu, który po dziś dzień jest siedzibą rodzinną. Niestety rok 1877 przyniósł plagę filoksery, która znacząco uszczupliła powierzchnię nasadzeń. Winnicę powoli odrestaurowywano i gdy praktycznie wróciła już do swojej świetności, przyszedł rok 1956 i niezwykle sroga zima. Po raz kolejny rodzina została zmuszona do rekonstrukcji części działek. Mimo tych zdarzeń, winnica rodziny Baldes może się dziś poszczycić jednymi z najstarszych winorośli w całym regionie Cahors.

W roku 1976, jako pierwsi w regionie, zainstalowali u siebie kadzie ze stali nierdzewnej. Ówczesnym właścicielem był Jean Baldes – przedstawiciel 6 pokolenia rodziny, pasjonat wina i człowiek lubiący innowacyjne rozwiązania. On to dzięki swoim staraniom i ciężkiej pracy powiększył obszar winnicy do 40 hektarów, jak również był twórcą pierwszego wina w historii winnicy skomponowanego w 100% ze szczepu Malbec – Cuvee Probus. To właśnie on jest autorem pierwszego wielkiego sukcesu winnicy - złotego medalu na Concours Général Agricole 1973 dla Cuvée „Clos Triguedina rocznik ’71.

Dziś wszystkim zawiaduje jego syn Jean-Luc, który dzięki swojemu specjalistycznemu wykształceniu w Burgundii i Bordeaux, dalej idzie drogą nieustającego rozwoju, wyznaczoną przez wszystkie wcześniejsze generacje. Do jego zasług możemy zaliczyć m.in. modernizację piwnicy w 1999 roku, na skutek której mogą teraz pomieścić w niej 600 beczek z najlepszego francuskiego dębu. Jest też pionierem w regionie, jeśli chodzi o nasadzenia białych odmian i tworzenia z nich win apelacyjnych.

Obecnie winnica Baldes należy do najwybitniejszych w regionie, posiada certyfikaty jakości, i wykazuje się niezwykłą dbałością o jakość zbiorów. Niska wydajność, staranna selekcja, winifikacja w kadziach ze stali nierdzewnej w kontrolowanej temperaturze, a także dojrzewanie w beczkach z dębu francuskiego to wszystko przynosi efekty w postaci wielu nagród i odznaczeń na międzynarodowych festiwalach i wystawach.

Cahors
Wyjątkowość tego regionu stanowią tarasy o zróżnicowanej glebie oraz płaskowyż uznawany jako 4-ty taras. Pierwsze dwa tarasy to gleba o podłożu wapiennym. Trzeci to dominacja gliniano-wapienna z domieszką kamieni wulkanicznych oraz czwarty (płaskowyż) to gleby wapienne z domieszką żelaza.

Szczepy dozwolone do produkcji win czerwonych oznaczonych apelacją AOC Cahors to malbec, (co najmniej 70%), merlot oraz tannat (maximum 25%). Jeśli chodzi o białe odmiany znajdziemy tu chardonnay, viognier oraz chenin. Apelacja ma ponad 2000 lat historii, a jej symbolem jest szczep Malbec, zwany tu THE NEW BLACK WINE.

W naszej ofercie posiadamy trzy wina od rodziny Baldes.

Malbec du Clos
Jest to wino skomponowane wyłącznie z odmiany Malbec, z gron uprawianych na 2-gim tarasie. Produkowane jest jako typ wina soczyście owocowego – bez dotknięcia dębiny. Aromat czerwonych jagód i śliwek. Bogate i pełne w smaku z akcentem jeżyn i miękką taniną. Znakomite do steków, grillowanych mięs i serów.

Clos Tiguedina-Cuvee des Baldes
Wino zbudowane głównie na bazie szczepu Malbec (85%) z dodatkiem Merlot (13%) i Tannat (2%). Owoce zostały zebrane ze starych, ponad 30-to letnich krzewów położonych na 2,3 i 4 tarasie. Dojrzewało przez 12 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego. Aromat malin, wiśni i jeżyn z akcentem mięty i lukrecji. Dobra struktura i duża koncentracja – tak charakterystyczne dla wysokiej jakości win z Cahors. Długi potencjał dojrzewania, podczas którego wino przepięknie się rozwija. Doskonałe do dojrzewających wędlin, foie gras, grillowanych i pieczonych mięs oraz dziczyzny.

Petit Clos
Petit znaczy mały, ale w tym winie nie ma nic małego. Połączenie Malbeca (85%) i Merlota (15%) powoduje, że wino jest wielkie, owocowe, okrągłe i gęste. Dojrzewało wyłącznie w kadziach stalowych by uzyskać maksymalną owocowość. Aromat pełen czerwonych owoców i śliwek. Gładkie i głęboko soczyste. Subtelna tanina jest dobrze zintegrowana ze słodyczą i akcentem przypraw. Świetne do picia jako młode, ale pięknie rozwija się przez kolejne lata. Dobrze komponuje się z daniami na bazie grzybów, pasztetem, wędlinami i serów.

Malbec – to szczep pochodzenia francuskiego, kiedyś używany w kupażach bordoskich dziś znany przede wszystkim jako flagowa odmiana Argentyny. Na terenie Francji ma jednak swoją ostoję w apelacji Cahors. Daje wina intensywne w barwie i aromacie. Mocno skoncentrowane, intensywne, o dużej zawartości tanin. Niesie w sobie cudownie miękkie nuty śliwek, jeżyn, czarnej porzeczki uzupełnione niekiedy czekoladą, ziołami, tytoniem i skórą.

Wybrane marki

Strona przeznaczona wyłącznie dla osób pełnoletnich!

Kliknij i zapoznaj się z regulaminem serwisu.