Musująca strona Piemontu
Winiarska historia rodziny Capetta sięga lat 50-tych XX wieku. Od samego początku ich działalność opierała się na produkcji win musujących, choć dziś w ich ofercie można znaleźć również tzw. wina spokojne. Firma umiejscowiona jest w znakomitym, włoskim regionie Piemont, co pozwala na tworzenie bardzo wysokiej jakości win. Współpracują długoterminowo z wieloma winogrodnikami, mając do dyspozycji wyłącznie ręcznie zbierane winogrona z ponad 250 hektarów. W ofercie firmy znajdziemy szerokie portfolio zarówno win białych jak i czerwonych, wytrawnych oraz słodkich, z najbardziej znanym Moscato di Asti na czele. To co bardzo istotne, to fakt że wszystkie te wina mają znakomitą relację ceny do jakości, dzięki czemu są bardzo popularne na całym świecie. Ponad 35% produkcji jest eksportowana, włączając w to tak odległe destynacje jak Ameryka Południowa czy Azja.
Powierzchnia samej winiarni jest imponująca i wynosi ok 50 tys. metrów kwadratowych. Ideą firmy jest łączyć pasję i tradycję ze zdobyczami najnowszych technologii takimi jak: kadzie ze stali nierdzewnej, obniżona temperatura przechowywania, kontrolowana temperatura fermentacji, mikrofiltracja czy magazyny z kontrolowaną temperaturą. Pieczę nad wszystkimi procesami sprawuje doświadczona grupa 3 enologów.
W ofercie M&P od niedawna gości linia Duchessa Lia, która jest liderem nie tylko ofercie firmy Capetta, ale wśród wszystkich win musujących tego regionu. To wina idealnie oddające charakter regionu i świetne zarówno na wyszukane okazje, jak i nieformalne spotkania z rodziną i przyjaciółmi.