Recanati
Winnica Recanati została założona w 2000 roku przez grupę miłośników wina pod przewodnictwem Lennego Recanati. Ich celem było stworzenie świetnej jakości izraelskiego wina. O konsultacje w zakresie doboru najlepszej lokalizacji dla winiarni, spośród terenów gdzie wcześniej tradycyjnie uprawiano winogrona, poproszono międzynarodowego eksperta Dr. Pini Sarg. Ostatecznie na miejsca uprawy winorośli wybrał on winnice w Górnej i Dolnej Galilei. Sama winiarnia natomiast, znajduje się w dolinie Hefer. Czerwone wina produkuje się tu z odmian Cabernet Sauvignon, Merlot, Shiraz, Cabernet Franc, Barbera, Zinfandel, Petite Syrah, Marselan i Carignan. Białe wytwarza się ze szczepów: Chardonnay, Sauvignon Blanc, Viognier i Emerald Riesling. Za wina odpowiedzialny jest znakomity duet enologów: Gil Shatsberg i Kobi Arviv. Ich ogromne doświadczenie, wielkie wyczucie winogron i wiedza decydują o sukcesie win Recanati. Dumą napawają osiągnięcia winiarni już od pierwszych lat jej funkcjonowania. Jednocześnie właściciele nie osiadają na laurach, co i rusz inwestując w badania, aby dostarczyć koneserom z całego świata najlepsze wina.
Wszystkie wina Recanati są koszerne - potwierdza to stempel rabina na kontretykiecie i certyfikat koszerności. Kaszrut (czyli prawo dotyczące zasad koszerności) reguluje również uprawę winorośli. W Szabasowy Rok, czyli co siedem lat winnica powinna sobie „odpocząć”, a więc przez rok nie być eksploatowana. Ludzie pracujący przy produkcji wina muszą być praktykującymi Żydami. Wszystkie dodawane do wina produkty takie jak np. drożdże powinny być koszerne. Szabas oraz inne, ważne święta muszą być dniami wolnymi od pracy w winnicy.