Kleine Zalze
Miasto Stellenbosch, w okolicach którego znajdują się winnice Kleine Zalze to serce jednego z winiarskich regionów Afryki Południowej, Cape Winelands. Znany i doświadczony prawnik od wielu lat związany z tym miejscem, Kobus Basson, kupił winnice Kleine Zalze w 1996 roku, ale wina produkowano na tych terenach już od XVII wieku. Pierwsze winnice założył tu w 1695 roku Nicolas Cleef, który musiał odznaczać się świetną intuicją w kwestiach terroir, ponieważ udało mu się wybrać miejsce najlepsze z możliwych, o glebach dających wina wyróżniające się i intensywne w smaku. Potwierdzają to badania składu gleb: bogactwo minerałów i głębokie pokłady gliny, które idealnie wspierają rozwój korzeni krzewów winorośli.
Każda działka winnicy daje winiarzom z Kleine Zalze odrębny, specyficzny element do budowania niepowtarzalnych, odzwierciedlających terroir kompozycji. Wszystkie winnice zarządzane są oddzielnie, a plony utrzymywane na niskich poziomach, po to by wytwarzane tu wina zawsze odznaczały się najwyższą jakością. Wina Kleine Zalze charakteryzują się dobrą strukturą i złożonością, a także żywym, intensywnym smakiem. Ich styl jest specyficzny dla win Południowej Afryki: wina są owocowe, orzeźwiające, ale jednocześnie eleganckie i zrównoważone, a ponadto idealne jako akompaniament do dobrego jedzenia.
Na 60-ciu hektarach uprawiane są następujące szczepy: Shiraz, Merlot, Chenin Blanc, Cabernet Sauvignon oraz Pinotage, a pozostałe winogrona kupuje się tylko od najlepszych i sprawdzonych farmerów z okolic West Coast, Stellenbosch oraz Overberg, przy stałej kontroli ich zbiorów przez winemakera Kleine Zalze.