Il Conte Villa Prandone
Amilcare De Angelis,
pochodzący ze zubożałej arystokratycznej rodziny, postanowił zacząć swoje nowe
życie w Monteprandone, na 7 hektarach winnic, które stały się jego wielką
pasją. W kolejnych latach, następne pokolenia rodziny podzielając tę miłość do
wina, rozwijały firmę. Najpierw Marino -syn Amilcare, przyczynił się do
pierwszych sukcesów winiarni – powiększając uprawy oraz wypuszczając na rynek
pierwsze wino pod własną etykietą: Zipolo 1997. Następnie, jego czterej synowie
Marino, Emmanuel, Walter i Samuel rozwinęli projekt do obecnego stanu ok 50ha
winnic, opierając się w swych działaniach na zrównoważonym rolnictwie,
bioróżnorodności i nastawieniu na jakość.
Dziś produkty Villa Prandone
obecne są w ponad 40 krajach na świecie, eksport stanowi ponad 60% ich
sprzedaży.
Tworząc wina, rodzina opiera
się głównie na lokalnych odmianach takich jak Pecorino, Passerina, czy
Montepulciano i Sangiovese, a także międzynarodowych: Merlot czy Sauvignon
Blanc.