Douglas Laing & Co
Douglas Laing jest rodzinną firmą z siedzibą w
Glasgow, założoną w 1948 roku, która zajmuje się butelkowaniem i produkcją
szkockiej whisky.
Jest tzw. „niezależnym botlerem”, który skupuje
whisky i świeże destylaty z różnych szkockich, czasem nieistniejących już
destylarni, a następnie przeprowadza proces dojrzewania, finiszowania i
mieszania już we własnych magazynach. To oni decydują, kiedy wypuszczą whisky
na rynek.
W ofercie M&p na ten moment zagościły wyjątkowe wypusty w liniach XOP i Old Particular, a także linia Remarkable Regional Malts
Remarkable
Regional Malts
Seria ma na celu pokazanie najbardziej charakterystycznych cech whisky produkowanych w danym regionie Szkocji (Higlands, Lowlands, Speyside, Islay, Campbeltown czy wyspy). W skład serii wchodzą whisky blended malt, które są kompozycją whisky single malt wyprodukowanych w destylarniach działających w danym regionie.
Scallywag – kompozycja whisky single malt
pochodzących z regionu Speyside.
Timorous Beastie – kompozycja single maltów z
regionu Highlands.
Epicurean – blended malt stworzony na bazie
whisky z Lowlands.
The Gauldrons – blended malt, który powstał na
bazie maltów z regionu Campbletown.
Rock Island – kompozycja whisky produkowanych
na wyspach Islay, Jura, Arran i na Orkadach.
Big Peat – niezwykle popularna whisky, która
jest kompozycją destylatów słodowych z destylarni Caol Ila, Ardbeg, Bowmore a
nawet Port Ellen.
Wymienione whisky występują w wielu limitowanych edycjach: dojrzewanych lub finiszowanych w różnych beczkach, butelkowanych z mocą cask strength czy butelkowanych na różne okazje. Na dodatkową uwagę zasługują duże, 4,5-litrowe butelki na kołyskach – idealne na prezent.
Firma jest także właścicielem jednej z najmniejszych szkockich destylarni Strathearn.