W ramach witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Dowiedz się więcej

Tasca d’ Almerita z Piękna Natury

Ze wszystkich stron otoczona morzem, gorąca i cudna krajobrazowo, z górującą nad wszystkim Etną – taka jest właśnie Sycylia. Patrząc wiele wieków wstecz wyspę zasiedlali Fenicjanie, Grecy, Rzymianie, Arabowie, Normanowie, Szwabowie, Francuzi, Hiszpanie, a nawet Austriacy. To właśnie dlatego dziś Sycylia to kulturowa mieszanka bardzo wielu wpływów. To swoisty mix sztuki, architektury i kulinariów, gdzie swój dom mają wina Tasca d’Almerita.

Tasca d’Almerita to rodzina, która produkuje wino na Sycylii od niemal 2 wieków- zaczęli już w roku 1830. Na początku XIXw bracia Lucio i Carmelo – hrabiowie z Almerity zakupili posiadłość Regaleali. Było to 1200 hektarów, które potem, na mocy przepisów reformy rolnej z 1950 roku, niestety zostały zredukowane do „tylko” 500 hektarów.

Na początku winnica była tylko uzupełnieniem innej działalności rolniczej. W roku 1854 uprawiająca zboża i produkująca pasze posiadłość, została uznana za modelowe gospodarstwo rolne. Mimo ograniczonego w tamtym okresie areału upraw winorośli, na pierwsze sukcesy nie trzeba było długo czekać, już bowiem w roku 1871 wina stąd zdobyły Medal of Honour na wystawie w Syrakuzach.

Winnica na przestrzeni lat gościła wielu znamienitych gości, sporo czasu, w latach 80-tych XIX wieku, spędził tu chociażby Wagner komponując trzeci akt opery Parsifal.

Posiadłość Regaleali może poszczycić się naprawdę starymi krzewami, szczególnie w zakresie Nero d’Avola – większość z nich została nasadzona w 1954 roku. Rok 1960 przyniósł nowe dziecko w winnej rodzinie - pierwsze białe wino skomponowane z gron Inzolia, Catarratto i Grecanico. W roku 1979 kolejna innowacja – nasadzono szczepy międzynarodowe: Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Sauvignon Blanc i Chardonnay. Kolejny krok to rok 1994 kiedy to postanowiono stworzyć wybitne, słodkie Diamante Passito – do stałej oferty winnicy weszło ono jednak dopiero w roku 2002. Ukoronowaniem tych wszystkich działań, pracy i wysiłku było uzyskanie w 2012 roku tytułu Włoskiej Winnicy Roku, nadanej przez Gamberro Rosso.

Dziś Tasca d’Almerita to 5 posiadłości umiejscowionych w różnych miejscach wyspy, których sercem jest położona centralnie Tenuta Regaleali. W tym niezapomnianym krajobrazowo miejscu i wyjątkowym mikroklimacie, tworzy się wina w apelacji DOC Contea di Sclafani. Winorośl, w przyprawiającej o zawrót głowy różnorodności, uprawia się tu aż 22 odmiany, porasta okoliczne wzniesienia na wysokości od 400 do nawet 750 m n.p.m..

Zarządzana przez kolejne pokolenie: Giuseppe i Alberto, wspólnie z całym zespołem ekspertów, wykorzystuje najnowsze technologie by produkować wina w hołdzie rodzinnej tradycji i zgodne z tożsamością regionu.

Tasca de Almerita
to idealne miejsce do wypoczynku. Dla pragnących poczuć tradycje Sycylii, zamieszkać w domu rodzinnym Tasca z początku XIX wieku – idealna będzie Tenuta Regaleali. Tylko 7 pokoi, każdy inaczej umeblowany w cudownym włoskim stylu. Przepiękne wnętrza w otoczeniu winnic i pól gwarantują pełen relaks.

Dla tych z Was, którzy potrzebują więcej luksusu proponujemy zatrzymać się w Capofaro. Malvasia&Resort Capofaro znajdujący się na wysepce Salina to wyjątkowy 5-cio gwiazdkowy hotel, mogący zaspokoić gusta nawet najbardziej wymagających klientów

Strona przeznaczona wyłącznie dla osób pełnoletnich!

Kliknij i zapoznaj się z regulaminem serwisu.