Witajcie w Pays d’Auge
Od niedawna na naszych półkach zagościła druga marka calvadosu - Drouin, bo o niej mowa jest główną linia calvadosu produkowaną przez firmę o tej samej nazwie. Do tej pory współpracowaliśmy z nimi w zakresie marki Louis de Lauriston. Jaka jest różnica pomiędzy tymi dwoma markami? – podstawowa to apelacja. Znany wam do tej pory Louis de Lauriston pochodzi bowiem z Domfrontais, a Drouin z Pays d’Auge. Na zamieszczonej poniżej mapie można zaobserwować ich położenie względem siebie. Jak widzicie mamy dość spory obszar uprawniony do produkcji AOC Calvados, i z tego regionu wyodrębnione są 2 fantastyczne apelacje – właśnie Pays d’Auge oraz Domfrontais. I o ile Domfrontais wyróżnia się obligatoryjnym użyciem gruszek w minimum 30%, to Pays d’Auge uznawany jest za region najbardziej prestiżowy.
Historia Calvadosu Drouin rozpoczęła się niemal 60 lat temu (1960), kiedy Christian Drouin, miłośnik dobrego jedzenia i wina, kupił farmę w Gonneville. Na farmie tej znajdował się sad, pełen idealnych do produkcji calvadosu jabłek, podjął więc decyzję żeby wykorzystać te zasoby i postanowił tworzyć calvados. Calvados ten miał być możliwie najwyższej jakości. Dziś firmę tworzy już trzecie pokolenie, a posiadłość jest na liście „100 miejsc wyjątkowego smaku”, sporządzonej przez francuskie ministerstwo kultury.
Historia Calvadosu Drouin rozpoczęła się niemal 60 lat temu (1960), kiedy Christian Drouin, miłośnik dobrego jedzenia i wina, kupił farmę w Gonneville. Na farmie tej znajdował się sad, pełen idealnych do produkcji calvadosu jabłek, podjął więc decyzję żeby wykorzystać te zasoby i postanowił tworzyć calvados. Calvados ten miał być możliwie najwyższej jakości. Dziś firmę tworzy już trzecie pokolenie, a posiadłość jest na liście „100 miejsc wyjątkowego smaku”, sporządzonej przez francuskie ministerstwo kultury.
W 1995 Drouin został nagrodzony Europejskim Grand Prix Prestige – za całą swoją produkcję, uznając tym samym ich trunki za kwintesencję calvadosu.
Reguły apelacyjne Pays d’Auge:
- Bardzo restrykcyjna kontrola jakości
- Dojrzewanie minimum 2 lata w dębowej beczce
- Podwójna destylacja w miedzianym alembiku
- Pochodzenie owoców tylko z wyznaczonego obszaru objętego apelacją
- Minimalny okres fermentacji cydru to 5 tygodni
Calvados Selection
AOC Calvados
Przez wiele lat Christian Drouin pracował nad tym jak stworzyć młody calvados, który będzie dobrze zrównoważony, a jednocześnie intensywnie owocowy. Selection osiągnął tę harmonię poprzez kompozycję charakteryzującego się niezwykłą świeżością cydru gruszkowego z gładkim cydrem jabłkowym. Destylacja w aparacie kolumnowym i dojrzewanie w używanych beczkach, które mają zadanie zachować subtelną równowagę tego trunku. W efekcie powstaje piękny, młody, niezwykle aromatyczny calvados. Ten calvados, jako jedyny z podstawowej gamy produktów, jest tworzony w ogólnej apelacji AOC Calvados.
Calvados Reserve
AOC Calvados Pays d’Auge
Produkowany w apelacji Pays d’Auge z cydru na bazie gorzkich, słodko-gorzkich i słodkich jabłek. Podwójnie destylowany w miedzianych alembikach. Jest kompozycją calvadosów o różnym wieku (minimum 3 lata) dojrzewających w krótko używanych beczkach. Oferuje nam doskonałą harmonię owocowości i nut pikantnych.
Calvados VSOP
AOC Calvados Pays d’Auge
Produkowany w apelacji Pays d’Auge z cydru na bazie gorzkich, słodko-gorzkich i słodkich jabłek. Podwójnie destylowany w miedzianych alembikach. VSOP początkowo dojrzewa w małych, używanych beczkach (również w beczkach po winach) W kompozycji znajdziemy także destylaty, które dojrzewały w beczkach po winach wzmacnianych, które dodały słodyczy i złożoności. Ten Calvados daje nam przyjemną owocowość mocno dojrzałych jabłek, elegancję i finezję, z intrygującą nutą przypraw głównie cynamonu, wanilii i imbiru.
Calvados XO
AOC Calvados Pays d’Auge
Produkowany w apelacji Pays d’Auge z cydru na bazie gorzkich, słodko-gorzkich i słodkich jabłek. Podwójnie destylowany w miedzianych alembikach. XO dojrzewa w małych, używanych beczkach, w tym również w beczkach, w których wcześniej dojrzewały wina. W kompozycji znajdziemy również destylaty dojrzewające w beczkach po winach wzmacnianych i po brandy, które nadały calvadosowi słodszego i bardziej złożonego charakteru. To głęboki, bogaty trunek, pełen nut pieczonych jabłek, migdałów i tarty Tatin
Calvados Hors d’Age
AOC Calvados Pays d’Auge
Produkowany w apelacji Pays d’Auge z cydru na bazie gorzkich, słodko-gorzkich i słodkich jabłek. Podwójnie destylowany w miedzianych alembikach. Hors d ‘Age dojrzewa ponad 15 lat w najlepszych beczkach, w których wcześniej dojrzewał również calvados. Gładkie, satynowe taniny z akcentami kwiatów i przypraw. W smaku pełne, bogate, intensywne i niezwykle eleganckie. Świetne do skomponowania z cygarem.
Calvados XO Pierre Pivet
Wyjątkowy calvados stworzony w hołdzie dla pierwszego master distillera firmy Drouin- Pana Pierre Pivet. W przepięknej karafce zamknięta jest kompozycja wielu różnych destylatów dojrzewających minimum 20 lat. Aromat karmelizowanych jabłek, wanilli, ziół i roślin. Odrobina kwiatów wiśni i dębiny. W smaku słodycz cytrusów, przyprawy i kakao wzbogacone śliwką i ziołami.