W ramach witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Dowiedz się więcej
Wszystkie kategorie

Podróże

Podróże

Z wizytą w Hiszpanii

18 maja 2016. Lotnisko Chopina. Wylot do Madrytu. Już jesteśmy odprawieni, a ja dalej nie dowierzam - za kilka chwil znajdę się w Hiszpanii. Emocje mkną szybciej niż czas. Madryt. Auto - kierunek Kastylia i Leon. Zakwaterowanie w hotelu i spotkanie z przedstawicielami Bodegas Farina. Nim zdążyłem się zorientować gdzie jestem, już zwiedzałem Zamorrę. „Tak zaczęła się wakacyjna przygoda…”Hiszpańskie przysłowi...

Przejdź do artykułu
Podróże

Z wizytą w winnicy Pascual Toso

Wina z Nowego Świata - w tym również z Argentyny, kojarzą nam się z producentami których historia produkcji nie przekracza 30 - 50 lat. Rzeczywiście większość z nich swoje początki ma w latach 70/80 XX wieku. Wtedy właśnie wina z Nowego Świata zaczęły z wielkim sukcesem podbijać rynki europejskie.Zupełnie inaczej rzecz się ma z winiarnią PASCUAL TOSO z argentyńskiej Mendozy. Pascual Toso świętuje w tym roku...

Przejdź do artykułu
Podróże

Campbeltown - Whisky capital of the world

Dwie godziny jazdy samochodem na północny zachód od Glasgow, mijając miejscowość Tarbet, wjeżdżamy na zapierający dech w piersi Kintyre. Półwysep który, uważany za jeden z najpiękniejszych terenów Szkocji, zlokalizowany jest na zachodnim jej wybrzeżu i urzeka widokami zielonych wzgórz, wdzierającego się w nie oceanu, który opływa Mull of Kintyre.Na wschód od tego miejsca, około 20 km w linii prostej znajduj...

Przejdź do artykułu
Podróże

Szlakiem whisky - BenRiach GlenDronach Glenglassaugh…

Szkocja przywitała nas rześkim powietrzem i pięknym słońcem… po godzinie podróży zameldowaliśmy się w Glen House, wspaniałym zbudowanym w 1771 roku w stylu wiktoriańskim domu, znajdującym się na terenie destylarni GlenDronach, w którym w przeszłości mieszkało wielu managerów gorzelni. Spragnieni wrażeń i dobrej whisky wyruszyliśmy w kierunku Portsoy odwiedzić destylarnię Glenglassaugh. Założona w 1875 roku...

Przejdź do artykułu
Podróże

Z wizytą w Loch Lomond

„Jesteśmy dumni z kultywowania dawnych tradycji i umiejętności. Ale też, nie jesteśmy przeciwnikami nowych pomysłów jeśli pomagają one tworzyć wspaniałe whisky”Szkocja przywitała nas typowo wyspiarską pogodą. Słońce, chmury, deszcz. Słońce, chmury deszcz.... To dzięki temu widoki w drodze do destylarni Loch Lomond przypominają nasze majowe gdy trawa, krzewy i drzewa zachwycają szeroką paletą odcieni zieleni...

Przejdź do artykułu
Podróże

Pasjonaci z West Cork

Próbowaliście już whiskey z najbardziej na południu położonej irlandzkiej destylarni WEST CORK?Bardzo przyjemna whiskey, ciekawa historia powstania, położenie na południowym krańcu Irlandii i młody wiek destylarni to wszystko sprawiło, że musieliśmy wybrać się do West Cork i na własne oczy przekonać się jak wygląda produkcja złocistego trunku u naszego drugiego producenta irlandzkiej whiskey WEST CORK Disti...

Przejdź do artykułu
Podróże

Otwarcie Walsh Whiskey Distillery

The Irishman to znakomita, znana na całym świecie irlandzka whiskey dostępna w salonach M&P już od jakiegoś czasu. W tym roku rodzina Walsh, która jest właścicielem tej marki, po latach projektowania, planowania i budowy uruchomiła swoją własną destylarnię. W sercu Irlandii – w przepięknie zielonym okręgu Carlow, stworzyli miejsce ze swoich marzeń.21 czerwca br. nastąpiło uroczyste otwarcie. Wśród zapro...

Przejdź do artykułu
Podróże

Zwiedzamy Douro

Witam wszystkich serdecznie i zapraszam do krótkiej relacji z bajecznej wizyty w Porto.Wyjazd z trzydniowym zwiedzaniem zorganizowanym przez Real Companhia Velha, miałem zaszczyt spędzić we wspaniałym towarzystwie „śmietanki” managerów, somelierów, restauratorów zacnych restauracji i dyrektora handlowego Darka Sokołowskiego. Byli też klienci z branży alkoholowej w sprzedaży detalicznej, no i ja skromny łącz...

Przejdź do artykułu
Podróże

Dwie skrajności i księżycówka

La Rioja – Navarra - Kraj BaskówRegiony winiarskie: Rioja i Navarra, czyli tradycja i nowoczesność - klasyka i eksperyment. A do tego baskijski bimber na 100-letniej recepturze – to wszystko w relacji z wyjazdu szkoleniowego do Hiszpanii. Chciałbym nieco przybliżyć wszystkim czytelnikom te dwa winiarskie regiony, dlatego skupię się na dwóch aspektach: apelacji – w szczególności szczepach; oraz specyfice reg...

Przejdź do artykułu
Podróże

Mistrzowie koniaku z wizytą w Lheraud

Lubię odkrywać „nowe” i choć koniak jako taki nie jest mi obcy to podróż do miejsca gdzie powstaje od zbioru winogron po umieszczenie gotowego trunku w butelce i opakowaniu to już coś innego.Na początku września zeszłego roku odwiedziliśmy Petit Champagne, miejsce gdzie tworzony jest dobrze znany smakoszom koniak Lheraud. Jak w przypadku innych wizyt już na starcie wiadomo że degustacje i lektura to nie to...

Przejdź do artykułu

Wybrane marki

Strona przeznaczona wyłącznie dla osób pełnoletnich!

Kliknij i zapoznaj się z regulaminem serwisu.