Malpaso Pisco
Destylarnia Malpaso położona jest
w Dolinie Limari w regionie Coquimbo w północnej części kraju. Zgodnie z dekretem
ustanowionym w 1931 roku przez ówczesnego prezydenta kraju Carlosa Ibanesa del
Compo jest to jeden z dwóch regionów, w których pisco może być wytwarzane (obok
Atacama). Panują tu znakomite warunki klimatyczne, pozwalające na optymalny
rozwój winogron. Na specjalnych działkach uprawia się odmiany Moscatel i Pedro Jimenez,
które są poddawane ścisłej redukcji plonów oraz zbierane bardzo późno, aby
uzyskać jak największą słodycz i intensywność aromatów.
Pisco jest destylatem wina z
winogron, jednokrotnie destylowanym w alembikach miedzianych, czyli tak jak w
przypadku francuskiego armagnac. Chile od lat toczy zacięty bój z Peru o
pochodzenie tego alkoholu (w Chile produkuje się przeszło ośmiokrotnie więcej
niż w Peru, ale pierwsze zapiski dotyczące tego alkoholu pochodzą właśnie z
Peru).
Destylarnia i winnice są od
przeszło 100 lat własnością rodziny Prohens, która nabyła prawa do majątku od założycielskiej
rodziny Munoz w 1917 roku. Dziś jest to jedna z najnowocześniejszych firm w
kategorii producentów win i alkoholi. Pozyskuje grona z ponad 200 hektarów
upraw, które stanowią bazę do pisco- narodowego napoju w Chile. Tradycyjnie pisco
podaje się czyste lub na lodzie, ewentualnie jako drink. Najbardziej znanym
jest Pisco Sour.