Klikając „Akceptuję”, zgadzasz się na przechowywanie plików cookie na swoim urządzeniu w celu usprawnienia nawigacji w witrynie, analizy korzystania z witryny i pomocy w naszych działaniach marketingowych. Dowiedz się więcej
Wszystkie kategorie
Malpaso Pisco

Malpaso Pisco

Destylarnia Malpaso położona jest w Dolinie Limari w regionie Coquimbo w północnej części kraju. Zgodnie z dekretem ustanowionym w 1931 roku przez ówczesnego prezydenta kraju Carlosa Ibanesa del Compo jest to jeden z dwóch regionów, w których pisco może być wytwarzane (obok Atacama). Panują tu znakomite warunki klimatyczne, pozwalające na optymalny rozwój winogron. Na specjalnych działkach uprawia się odmiany Moscatel i Pedro Jimenez, które są poddawane ścisłej redukcji plonów oraz zbierane bardzo późno, aby uzyskać jak największą słodycz i intensywność aromatów.

Pisco jest destylatem wina z winogron, jednokrotnie destylowanym w alembikach miedzianych, czyli tak jak w przypadku francuskiego armagnac. Chile od lat toczy zacięty bój z Peru o pochodzenie tego alkoholu (w Chile produkuje się przeszło ośmiokrotnie więcej niż w Peru, ale pierwsze zapiski dotyczące tego alkoholu pochodzą właśnie z Peru).

Destylarnia i winnice są od przeszło 100 lat własnością rodziny Prohens, która nabyła prawa do majątku od założycielskiej rodziny Munoz w 1917 roku. Dziś jest to jedna z najnowocześniejszych firm w kategorii producentów win i alkoholi. Pozyskuje grona z ponad 200 hektarów upraw, które stanowią bazę do pisco- narodowego napoju w Chile. Tradycyjnie pisco podaje się czyste lub na lodzie, ewentualnie jako drink. Najbardziej znanym jest Pisco Sour.

 

Produkty producenta Malpaso Pisco

Wybrane marki

Strona przeznaczona wyłącznie dla osób pełnoletnich!

Kliknij i zapoznaj się z regulaminem serwisu.