Fontanafredda
Jak wszystkie dobre rzeczy na tym
świecie – winiarnia Fontanafredda powstała z miłości. Ta romantyczna historia
miała swój początek w październiku 1858 r., kiedy to Rosa Vercellana –
czternastoletnia córka głównego bębniarza królewskiego, zwana „Bela Rosin” –
podczas spaceru natknęła się na syna króla Sardynii i Piemontu, księcia
Vittorio. Miłość wybuchła od pierwszego wejrzenia, ale książę miał już żonę i
dopiero gdy ta zmarła, kochankowie mogli być razem. Rosa została mianowana hrabiną Mirafiore i Fontanafreddy i zostały
jej przekazane ziemie w Serralunga d’Alba. Tak zaczęła się historia Barolo i
Fontanafreddy.
W kolejnych dekadach zarządzanie
majątkiem miało okresy wzlotów i upadków, a ostatni krok milowy w dziejach
firmy nastąpił w 2008 r., kiedy posiadłość została kupiona przez Oscara
Farinettiego i jego partnerów. Dziś Fontanafredda to największy prywatny
producent Barolo, posiadający 120 ha. organicznych upraw winorośli, z których pochodzą
ich kultowe wina: Barolo Serralunga d’Alba oraz Barolo Classico. Producent
słynie także z limitowanych edycji specjalnych, takich jak Barolo Vigna La
Rosa, Vigna La Villa i Vigna La Delizia. Roczna produkcja winnicy stanowi około
6% produkcji całej apelacji.
Na działkach położonych na wysokości
od 250 m do 420 m n.p.m., uprawia się grona Nebbiolo, Barbera, Dolcetto, Pinot Noir, Chardonnay i Moscato. Klimat jest tu typowo
kontynentalny, charakteryzujący się znaczną zmiennością opadów i temperatur, co
skutkuje niezwykłą różnorodnością zbiorów. Stare nasadzenia (1940-1999 r.)
pozwalają na osiągnięcie wyjątkowej jakości.
W 2018 winnica uzyskała certyfikat
organiczny, potwierdzający ekologiczną uprawę bez użycia herbicydów, pestycydów
i sztucznych nawozów.