W ramach witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Dowiedz się więcej

Merlot - Poznajemy szczepy

Merlot to jeden z najpopularniejszych szczepów na świecie. Uprawia się go w niemal każdym winiarskim kraju Europy i Nowego Świata. To odmiana przewrotna: często niedoceniana i traktowana po macoszemu, a w rzeczywistości będąca podstawą najlepszych i najdroższych win na globie. Merlot to trunek świetny dla początkujących, od którego wręcz wypada zacząć swoją przygodę z czerwonym winem. W swojej młodej, przystępnej cenowo wersji, będzie urzekająco gładki, łagodny i przyjazny.

Zdarza się, że wprawieni konsumenci odchodzą z czasem od merlot na rzecz wytrawniejszego cabernet sauvignon, pikantnego shiraza, czy szczepów endemicznych: ciężkiego fiołkowego niebbiolo, ziemistego, oleistego perricone i wielu innych. W końcu jednak następuje pewien przełom i wielu moich klientów „wraca do źródeł”, tym razem sięgając jednak po merlot nieoczywiste, trudniejsze i ciekawsze od swoich młodszych, owocowych wersji. Sięgają w ten sposób po absolutną klasykę gatunku. Dziś zapraszam Państwa do przyjrzenia się razem ze mną różnym twarzom merlot, czy jak często spolszczamy – merlota.

Szczep pochodzi z Bordeaux we Francji. Jest krzyżówką odmian magdeleine noire des charentes i cabernet franc. Merlot to starofrancuskie zdrobnienie od słowa merle, oznaczającego kosa. Te ptaki szczególnie upodobały sobie winogrona tego szczepu, a niebieskawy, niemal czarny kolor gron, przypomina barwę ich piór. Francja jest niezaprzeczalnie królestwem merlot – uprawia się go tam na ponad stu tysiącach hektarów, co daje połowę światowej produkcji! Większość winorośli rośnie w bordoskich apelacjach (Medoc, Graves, Pomerol, Saint Emilion...), ale też na południu, w Langwedocji-Roussillion. W Nowym Świecie na dużą skalę produkowany jest w Kalifornii, a także w Argentynie i Chile, choć ustępuje tam popularnością malbecowi i carmenere.

Jagody merlot są duże, a skóra cienka, dlatego wina uzyskiwane z tej odmiany są ubogie w taniny, ale gotowe do picia od razu, jako bardzo młode. Szczep cechuje niska mrozoodporność, późne dojrzewanie i krótki potencjał leżakowania win, maksymalnie 10-letni, choć od tej reguły są oczywiście wyjątki. Dojrzewa wcześnie, chłodne lata nie zawsze mu służą, jednak gdy w lipcu i sierpniu temperatury są bardzo wysokie, grona są bogate w cukier i mogą dać wina o zadziwiająco wysokiej zawartości alkoholu.

Merlot jest uwielbiany przez początkujących konsumentów za niską kwasowość i mało garbników. To wino łatwe, zwiewne i miękkie. Jest owocowe, gładkie, ale pełne. Urzeka słodkawymi aromatami kompotu, przejrzałych porzeczek, czarnych czereśni, czekolady i fig.

W poważniejszych, leżakowanych w dębie winach, pojawiają się zapachy trufli, kawy i tytoniu. Łagodność merlot sprawia, że degustacja nie wymaga łączenia z wyszukanymi potrawami, wino smakuje również pite solo lub z delikatnymi, prostymi daniami. Jego nieco droższe wersje będą wspaniałymi kompanami pieczonego indyka, kaczki, delikatnej polędwicy wołowej i żeberek.

Barwy poszczególnych merlot są prawdziwie kalejdoskopowe: od rubinowych aż do intensywnie granatowych, a samo wino niezwykle zróżnicowane. Mieszanka konkretnego terroir z danym rocznikiem, rodzajem użytej dębiny i stylem winemakera sprawia, że wielkie merlot są absolutnie unikatowe. Delikatne, czerwone owoce, tak charakterystyczne dla młodych win z tego szczepu, ustępują w nich miejsca aromatom drewna cedrowego, nut balsamicznych, siodła, ziół, czy wilgotnej piwnicy. To smaki poszukiwane przez koneserów na całym świecie, nic więc dziwnego, że Château Pétrus, z AOC Pomerol produkowane w 95% ze szczepu merlot utrzymywało przez 20 lat tytuł najdroższego wina świata. Za butelkę słynnego Chateau Haut Brion Pessac Leognan z Wielkiej Piątki Bordoskiej, który w 52% stworzono z winogron merlot, trzeba zapłacić kilka tysięcy złotych.

Merlot to wino chętnie blendowane. W kupażach występuje najczęściej w towarzystwie cabernet sauvignon, cabernet franc czy malbeca. W poniższym zestawieniu starałam się umieścić taki przekrój win, który umożliwi Państwu poznanie merlot w jego najróżniejszych obliczach.

Casas Patronales Merlot - powstało z ręcznie zebranych winogron pochodzących z najlepszych działek 300 hektarowej posiadłości w Dolinie Maule w Chile. Leżakowało przez 3 miesiące w beczkach z amerykańskiego dębu. W aromatach przeważają suszone śliwki, nuty wanilii i ziół. W smaku wino oferuje doskonały kompromis pomiędzy łagodnością, a intensywnością smaku. Krągłe, bogate, o nieco ziemistym finiszu. Doskonała relacja jakości do ceny.

Klaine Zalze Cellar Merlot – Kleine Zalze to mocny gracz na południowoafrykańskiej mapie. W proponowanym winie, grona pochodzą z własnych upraw w winnicach Kleine Zalze oraz Groote Zalze w sąsiedztwie miasta Stellenbosch, gdzie wiatr znad oceanu zapewnia owocom optymalne warunki do wzrostu. Owoce zebrane ręcznie wczesnym rankiem, a następnie ręcznie sortowane. Po fermentacji jabłkowo-mlekowej we francuskiej dębinie czwartego użycia, wino dojrzewało w beczkach przez 14 miesięcy. To elegancki, delikatny trunek o aromatach przypraw, czerwonych owoców i dojrzałych śliwek. W ustach orzeźwiająca kwasowość i aksamitny finisz. Duży potencjał leżakowania.

Chateau Vieux Cardinal Lafaurie – wino z apelacji AOC Lalande de Pomerol. Korzenie Chateau (posiadłości) sięgają XII wieku i powstaje tu wino będące doskonałym przykładem stylu i klasy win z Bordeaux. Kompozycja 65% merlot z 25% cabernet franc i 10% cabernet sauvignon, leżakowana w dębowych beczkach dała wino o doskonałym potencjale leżakowania. Wino ma intensywnie rubinową szatę i głęboki, wyrazisty aromat palonego drewna, tostów i owoców. W ustach wino jest pełne, przyjemnie wytrawne, lekko beczkowe i pełne dojrzałych tanin. Gratka dla wielbicieli francuskiej klasyki oraz tych, którzy chcieliby spróbować wina doskonale oddającego charakter terroir Pomerol.

Piedemonte Quince – to sztandarowe wino z portfolio producenta z Navarry, łączące w sobie poszanowanie tradycji z nutą nowoczesności. Winogrona zebrano z minimum 15-letnich krzewów. Po fermentacji alkoholowej i malolaktycznej wino dojrzewało we francuskim dębie przez 15 do 18 miesięcy. To wino niefiltrowane, krągłe i eleganckie, o gęstej szacie i intensywnie wiśniowym kolorze. W nosie zapach owocowej konfitury, przypraw i dymu. W smaku urzekająco słodkie taniny, wanilia i dojrzałe owoce. Merlot w doskonałym wydaniu i w niezwykle ciekawej formie.

De Stefani Plavis Merlot – Wina De Stefani tworzone są przez czwarte pokolenie winiarzy na wzgórzach regionu Veneto. Unikalny mikroklimat, 150-letnie doświadczenie i wciąż udoskonalane techniki produkcji pozwalają uzyskać wina o niebanalnej osobowości, rekomendowane przez najważniejsze włoskie przewodniki. W De Stefani nie używa się środków ochrony roślin, sztucznych nawozów ani konserwantów. Plavis Merlot wyróżnia intensywny rubinowy kolor i bukiet pełen dojrzałych czerwonych owoców. Wino leżakowało na osadzie w dębowych beczkach przez 12 miesięcy oraz kolejny rok w butelce tak, aby trafiło na rynek osiągając pełnię aromatów. To krągłe wino o bogatej strukturze i zaskakującym finiszu. Doskonały towarzysz dań kuchni włoskiej i mięs, również jasnych.

W ostatnim czasie do regularnej linii wina Plavis dołączyły wina wyjątkowe. Niespotykana w skali światowej, zupełnie wyjątkowa edycja. Specjalnie dla M&P, zostało wybranych kilka znakomitych, ocenionych jako wybitne, beczek tego wina, a następnie je zabutelkowano bez mieszania z innymi. Plavis Single Barrel jest bogatszy, pełniejszy, a przy tym bardziej finezyjny niż wersja podstawowa. Wyjątkowe wino na wyjątkowe okazje.

Strona przeznaczona wyłącznie dla osób pełnoletnich!

Kliknij i zapoznaj się z regulaminem serwisu.