W ramach witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Dowiedz się więcej
Terroir robi różnicę - Ricasoli 1141

Terroir robi różnicę - Ricasoli 1141


Na ostateczny kształt powstającego wina mają wpływ cztery czynniki. Pierwszy to oczywiście odmiana winorośli, drugi: sposób produkcji wina, następnie sposób prowadzenia winnicy i w końcu czwarty, ostatni, ale mający również niebagatelny wpływ, czyli położenie winnicy. Umiejscowienie winnicy jest bowiem bezpośrednio związane z panującym tam klimatem, a to właśnie pogoda determinuje możliwość oraz ekonomiczną sensowność uprawy winorośli. Żeby winne krzewy mogły się rozwijać i wydawać odpowiedni plon konieczne są odpowiednio długie i ciepłe lato oraz dość chłodna zima – tak dzieje się praktycznie wyłączne w obu strefach klimatu umiarkowanego. Oczywiście i od tej zasady są wyjątki np. niektóre winnice meksykańskie, których położenie stosunkowo niedaleko równika wydawałoby się uniemożliwiać wzrost winogron, działają dość prężnie ze względu na fakt, że znajdują się wysoko nad poziomem morza.

O ile warunki makroklimatyczne przesądzają o możliwości uprawy winorośli, to mikroklimat decyduje o rodzaju wina produkowanego w danym miejscu. A jeśli do mikroklimatu dodamy glebę i ukształtowanie terenu to w efekcie otrzymujemy „mityczne” Terroir. Terroir po polsku możemy nazwać siedliskiem, czyli takim naturalnym środowiskiem danej winorośli.

To jakie znaczenie ma terroir widać najpełniej we francuskiej Burgundii, gdzie parcele oddzielone od siebie tylko o parę metrów dają diametralnie różne wina. Dla laika jest to trudne do wyobrażenia, ale lata badań nad glebą potwierdzają naukowo to co winogradnicy wiedzieli od zawsze – Terroir ma znaczenie!!!

Dziś chcemy Państwu zaprezentować 3 włoskie wina. Zostały one wyprodukowane przez słynną winnicę Ricasoli, a winogrona były zbierane z trzech wyjątkowych, najlepszych działek tzw. Cru.

Każde z nich zostało wyprodukowane dokładnie z tego samego szczepu – to jest najważniejszej toskańskiej odmiany: Sangiovese i wszystkie dojrzewały przez 18 miesięcy w dużych (500L) beczkach dębowych – jedyne więc co wpłynęło na ich odmienność aromatyczno – smakową to właśnie terroir.

Strona przeznaczona wyłącznie dla osób pełnoletnich!

Kliknij i zapoznaj się z regulaminem serwisu.