Drouin Calvados
Historia Calvadosu Drouin
rozpoczęła się ponad 60 lat temu (1960), kiedy Christian Drouin, miłośnik
dobrego jedzenia i wina, kupił farmę w Gonneville. Na farmie tej znajdował się
sad, pełen idealnych do produkcji calvadosu jabłek – podjął więc decyzję żeby
wykorzystać te zasoby i postanowił tworzyć trunki możliwie najwyższej jakości. Przez
pierwsze dwadzieścia lat tworzył calvados, dojrzewając go w różnych typach
beczek: po winach z Bordeaux, sherry czy porto, ale go nie sprzedając. I dopiero
kiedy do firmy dołączył jego syn – również Christian, postanowili w 1979 rozpocząć
sprzedaż trafiając m.in. do najlepszych hoteli i restauracji na świecie. Dziś
firmę tworzy już trzecie pokolenie w osobie Guillaume’a Drouina, a posiadłość
jest na liście „100 miejsc wyjątkowego smaku” , sporządzonej przez
francuskie ministerstwo kultury.
W 1995
Drouin został nagrodzony Europejskim Grand Prix Prestige – za całą swoją
produkcję, uznając tym samym ich trunki za kwintesencję calvadosu. Calvados
Drouin tworzony jest w apelacji Pays d’Auge, w której obowiązują
poniższe regulacje:
- Bardzo
restrykcyjna kontrola jakości
- Dojrzewanie
minimum 2 lata w dębowej beczce
- Podwójna
destylacja w miedzianym alembiku
- Tylko
z wyznaczonego obszaru objętego apelacją
- Minimum
5 tygodni fermentacji cydru