Bastianich
Wino jest integralną częścią złożonego życia Joego Bastianicha - ojca, restauratora, pisarza, gwiazdy telewizyjnej, muzyka i maratończyka. Najszersze grono osób poznało go jako współprowadzącego wraz z Gordonem Ramsayem i Grahamem Elliotem amerykańską edycję, uwielbianego na całym świecie, programu „MasterChef”. Mówiąc o Joem, nie sposób nie wspomnieć o jego matce - Lidii Mattichio Bastianich - Włoszce, która wyemigrowała do Stanów Zjednoczonych. Swoją pierwszą włoską restaurację otworzyła w 1971r., w Nowym Jorku. Dziś jest znaną restauratorką, autorką pięciu książek kucharskich, czterech serii programów kulinarnych w publicznej telewizji oraz ambasadorką włoskiej kuchni i włoskiego wina w Stanach Zjednoczonych.
Joe już dwie dekady temu dostrzegł duży potencjał na falistych wzgórzach we Friuli Venezii Giulii będąc przekonanym, że białe wina z tego regionu mogą konkurować z najlepszymi na świecie. W 1997 roku znalazł posiadłość spełniającą jego oczekiwania, więc postanowił stworzyć wina światowej sławy z tego obiecującego obszaru. Tak narodziła się winiarnia BASTIANICH.
Winnice, będące własnością firmy znajdują się w dwóch odrębnych obszarach DOC Colli Orientali del Friuli. Pierwszy znajduje się na wzgórzach Buttrio, w najcieplejszym i najbardziej wysuniętym na południe obszarze DOC. Dzięki ciepłemu wpływowi morza daje winogrona do produkcji bogatych i o pełnej strukturze win Cru, takich jak Vespa Bianco, Vespa Rosso, Plus i Calabrone. 10 mil na północ - w Cividale, winnice chłodzone górskimi wiatrami rodzą winogrona idealne do świeżych i aromatycznych win z linii Vini Orsone