
Kilchoman
Kilchoman to jedna z ośmiu destylarni działających obecnie na kultowej wyspie Islay słynącej z produkcji dymnych, torfowych, pełnych morskich aromatów whisky. Założona w 2005 roku, jest pierwszą, od ponad 125 lat nowo otwartą gorzelnią na wyspie i jedną z najmniejszych destylarni w całej Szkocji. Roczna produkcja to ok. 200 tys. litrów. Destylarnia należy do bardzo wąskiego grona producentów, zaliczanych do tak zwanych „farm distilleries”, czyli gorzelni posiadających własne uprawy jęczmienia oraz kilku w całej Szkocji, którzy tradycyjnie słodują jęczmień we własnym zakresie. Jest też jedyną destylarnią na wyspie, która może poszczycić się produkcją whisky „od ziarna do butelki” dzieje się tak w przypadku edycji 100% Islay, gdzie wszystkie etapy produkcji przebiegają na terenie zakładu. Na swojej farmie uprawiają specjalne, odporne na trudne, wyspiarskie warunki pogodowe odmiany jęczmienia. Roczny zbiór ziarna wynosi ok. 150 ton co stanowi ok 30% zapotrzebowania destylarni i służy wyłącznie do produkcji edycji Kilchoman 100% Islay, pozostałe 70% kupowane jest ze słodowni Port Ellen, z której korzystają również inni producenci. Cechy charakterystyczne produkcji whisky w tym zakładzie to oprócz samodzielnego słodowania jęczmienia: długa, trwająca pomiędzy 80, a 120 godzin fermentacja, jedne z najmniejszych alembików w Szkocji i własna linia butelkująca. Do dojrzewania używane są głównie beczki po bourbonie z Buffallo Trace oraz po hiszpańskim winie sherry Oloroso. Beczki sprowadzane są w całości zachowując swoje aromaty i świeżość. W krótkich limitowanych seriach pojawiają się też whisky dojrzewane m.in. w beczkach po porto, sauternes i maderze. Żaden z trunków wyprodukowanych przez Kilchoman’a nie jest filtrowany na zimno ani nie barwi się go karmelem, dzięki czemu whisky zachowuje swój bogaty smak i aromat.