Kilchoman
Kilchoman to obecnie jedna z dziewięciu destylarni działających na kultowej wyspie Islay, słynącej z produkcji dymnych, torfowych, pełnych morskich aromatów whisky. Założona w 2005 roku była pierwszą nową destylarnią zbudowaną na wyspie Islay od ponad 124 lat. Założyciel firmy Anthony Wills, postanowił wskrzesić tradycję gorzelnictwa na farmach, gdzie oprócz destylacji uprawiano też zboże i hodowano bydło. Dziś Kilchoman należy do bardzo wąskiego grona producentów, zaliczanych do tak zwanych „farm distilleries”. Na liczącym 2300 akrów obszarze obejmującym okolice ruin kościoła Kilchoman, wypasane są stada owiec i bydła rasy Aberdeen Angus. 400 akrów najbardziej żyznej gleby zarezerwowane jest dla upraw jęczmienia, z których powstaje wyjątkowa whisky Kilchoman 100% Islay. Jako jedyna destylarnia na wyspie, Kilchoman może poszczycić się produkcją whisky „od ziarna do butelki” na terenie jednej farmy. Wszystkie etapy produkcji edycji 100% Islay, łącznie ze słodowaniem przebiegają w destylarni. Kilchoman to firma rodzinna, oprócz Anthony'ego, który jest dyrektorem zarządzającym i głównym Master Distillerem, w skład zespołu wchodzą też żona Kathy i trójka synów James, George i Peter. Po rozbudowie w 2020 roku produkcja sięga 500 tys. litrów świeżego destylatu rocznie. Cechy charakterystyczne dotyczące produkcji to oprócz samodzielnego słodowania jęczmienia: długa, trwająca 85 godzin fermentacja, dwie pary jednych z najmniejszych alembików w Szkocji i własna linia do butelkowania. Poziom fenoli w słodzie wynosi od 20 ppm dla edycji 100% Islay i 50 ppm dla pozostałych whisky. Whisky Kilchoman dojrzewa w beczkach pochodzących od najlepszych producentów z całego świata. Dwa główne typy beczek po bourbonie i po sherry pochodzą z destylarni Buffalo Trace w USA i Bodega Miguel Martin w Hiszpanii. Dodatkowo każdego roku napełnianych destylatem jest wiele specjalnych beczek, w tym beczki po Sauterness, czerwonych winach, rumie, porto, maderze, mezcalu, koniaku, a także różne tajemnicze beczki eksperymentalne. Whisky butelkowane są w naturalnym kolorze, bez filtracji na zimno