Klikając „Akceptuję”, zgadzasz się na przechowywanie plików cookie na swoim urządzeniu w celu usprawnienia nawigacji w witrynie, analizy korzystania z witryny i pomocy w naszych działaniach marketingowych. Dowiedz się więcej
Wszystkie kategorie
Barone Ricasoli - spotkanie z historią

Barone Ricasoli - spotkanie z historią

Chciałabym dziś Państwu przedstawić jedno z naszych najnowszych „dzieci” w ofercie. Winnicę, która ma za sobą setki lat przepięknej historii i która jest jednym z najbardziej błyszczących klejnotów w koronie wszystkich naszych winiarzy. Barone Ricasoli, bo to o niej mowa, to wiodący i należący do najbardziej prestiżowych i uznanych producentów z Toskanii - regionu zaliczanego obok Piemontu i Veneto do tych najważniejszych dla włoskiego winiarstwa.

Toskania, obrazowo mówiąc, umiejscowiona jest mniej więcej pośrodku włoskiego buta. To właśnie w tym miejscu przez wielu producentów tworzone są znakomite wina Brunello di Montalcino, Supertoskany, a także w rejonie pomiędzy miejscowościami Florencją i Sieną znane na całym świecie Chianti. I to właśnie na nich się dziś skupimy. Chianti to wg mnie najbardziej kontrowersyjne wino świata. Butelki z takim oznaczeniem możemy kupić już za kilkanaście złotych na stacji benzynowej, a jednocześnie znajdziemy takie za kilkaset w najlepszych sklepach winiarskich. Ta różnorodność cen bierze się z bardzo różnej jakości tych win, która to natomiast wynika z względnie dużego obszaru upraw, różnorodnych (lepszych i gorszych terroir) oraz umiejętności, wiedzy i doświadczenia winiarzy. Jeśli mówimy o terroir to warto obracać się wśród win powstałych w apelacji Chianti Classico – najstarszej i najlepszej części regionu. Reguły Chianti Classico są zdecydowanie bardziej restrykcyjne niż na pozostałym obszarze m.in. mocno ograniczając wydajność czy też ustalając minimalną zawartość alkoholu. Niekwestionowanym królem jest tu szczep Sangiovese, z którego wina Chianti Classico muszą składać się minimum w 80%. Pozostałe 20% mogą stanowić szczepy lokalne (głównie Colorino czy Canailo) ale również te tzw. międzynarodowe: Merlot, Cabernet Sauvignon czy Syrah. Wracając do samej winnicy Barone Ricasoli, na samym wstępnie należy wspomnieć, że jest czwarta w ogólnoświatowym rankingu najdłużej działających firm w tym samym miejscu. Wśród winnic zajmuje miejsce drugie, będąc jednocześnie najstarszą winnicą we Włoszech.

Nazwisko Ricasoli jest kojarzone z winem począwszy już od 1141 roku, kiedy to zamek Brolio przeszedł w ręce właśnie tej rodziny. Ponieważ jest to rodzina arystokratyczna, która przez wieki brała aktywny udział w życiu społecznym, kulturalnym i politycznym to zapiski dotyczące jej historii sięgają aż VII wieku. Dziś winnicą zarządza Francesco Ricasoli – 32 Baron Brolio, który łączy wielowiekową tradycję z najnowszymi możliwościami technicznymi by móc zaoferować, koneserom z całego świata, cudowne, klasyczne chianti.

Osobą jednak, która na przestrzeni dziejów najmocniej przyczyniła się nie tylko dla winnicy ale i dla całego regionu bez wątpienia był Bettino Ricasoli, zwany Żelaznym Baronem. On to w roku 1830, jako młody, zaledwie 20-to letni chłopak, zostając kolejnym baronem Brolio, rozpoczął pracę nad stworzeniem wina zdolnego konkurować z, uznawanymi wtedy za najlepsze, winami francuskimi. Dzięki wyjątkowemu terroir Brolio, ale przed wszystkim dzięki pasji, nauce, licznym podróżom do różnych krajów i zapożyczeniom rozwiązań z innych winnic oraz wierze w nowinki techniczne, w końcu mu się to udało. Sukces przyszedł w roku 1867, kiedy to wina z Brolio zostały nagrodzone złotym medalem, najważniejszej wtedy dla branży, Paryskiej Wystawy. Nie do pominięcia jest również fakt, że Bettino był wybitną postacią włoskiej areny politycznej, w swoim czasie również Premierem Włoch. Funkcje te pozwoliły mu na odegranie kluczowej roli dla rozwoju winiarstwa Toskanii. To właśnie dzięki jego staraniom region został zmodernizowany: powstała sieć dróg i kolei. Stawiał na edukację rolników, na jakość uprawianych przez nich winogron i tworzonych win. Założył Włoską Szkołę Winiarską. A na koniec to co najważniejsze! W roku 1872 spisał pierwszą recepturę wina Chianti.

Proszę Państwa tak o to narodziła się historia wina Chianti, będąca jednocześnie wielkim wkładem w historię całego włoskiego przemysłu winnego. Zachęcam do zapoznania się z tymi winami, do ich próbowania i znalezienia wśród nich swoich faworytów. To pięknie skomponowane, klasyczne Chianti i jeśli nawet nie jesteście Państwo wielkimi fanami win toskańskich – warto sięgnąć choć po 1 butelkę Barone Ricasoli. To nie będzie tylko kolejne spotkanie z winem – to będzie spotkanie z prawdziwą historią.

Wybrane marki

Strona przeznaczona wyłącznie dla osób pełnoletnich!

Kliknij i zapoznaj się z regulaminem serwisu.