Viche Pitia
Maison de la Vodka to rosyjsko-francuskie przedsięwzięcie, którego celem jest produkcja najwyższej jakości alkoholi mocnych na podstawie dawnych, tradycyjnych receptur pochodzących z okresu złotego wieku rosyjskiej sztuki destylacji.
Nazwa Viche Pitia oznacza „szlachetny napój”. W XVIII wieku za panowania carycy Katarzyny II powstał dekret, który dawał rosyjskiej szlachcie preferencyjne warunki na produkowanie napojów alkoholowych. W ten sposób rozpoczęła się złota era rosyjskiej wódki. Każdy dwór dbał o to, by produkowane tam receptury były najwyższej jakości i żeby miały swój własny, unikalny charakter. To właśnie z nich korzysta Viche Pitia przy wytwarzaniu tego wspaniałego alkoholu.
Dlaczego jednak proces produkcji przeniesiony został do Francji? Niestety w Rosji wszystkie tradycje szlachetnej produkcji zanikły. Wódkę wytwarza się tam w olbrzymich kolumnach destylacyjnych, w masowych ilościach, a następnie rozcieńcza się ją wodą. Viche Pitia korzysta z tego, że we Francji przetrwały tradycyjne metody produkcji koniaków i inspirując się tymi doświadczeniami tworzy wódkę tak, jak powinna być tworzona: tylko z najlepszych składników, w małych, miedzianych alembikach. Wszystkie możliwe czynności wykonywane są ręcznie: Viche Pitia skupia się na jakości, a nie na ilości.
Viche Pitia powstaje w Brie-sous-Archiac w Małej Szampanii, czyli regionie produkującym koniak. Nasze unikalne smaki z pewnością przypadną do gustu wszystkim amatorom szlachetnych trunków.