W ramach witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Dowiedz się więcej
Gitton Pere & Fils

Gitton Pere & Fils

Historię tej znakomitej winnicy zapoczątkował w 1945 roku Marcel Gitton, posiadając mniej niż pół hektara ziemi w malowniczym okręgu Sancerre. Dziś Gitton Père & Fils to ponad 27 hektarów upraw w samym sercu Sancerre, położonych na różnorodnych i charakterystycznych dla regionu glebach, a także mniejsze działki w Pouilly Fumé, Coteaux de Giennois i Cotes de Duras. Obecnie posiadłością zarządza syn Marcela, Pascal, wraz z żoną Denise. Rodzina Gitton od wielu lat słynie z poszanowania dla starej, winiarskiej tradycji i doskonałej jakości swoich produktów.

Nasadzenia w apelacji Sancerre to 23 hektary Sauvignon Blanc i 4 hektary Pinot Noir. Niewiele osób wie, że Sancerre to także świetne czerwone wina, jak również nieco Rosé. Średni wiek krzewów Pascala Gitton to około 30 lat. Ponieważ każda działka ma swoją specyfikę i glebę, poszczególne winogrona winifikowane są oddzielnie, aby zachować subtelne różnice wynikające z terroir. Wszystkie wina butelkowane są w posiadłości, a całego procesu rodzina Gitton dogląda osobiście.

Choć rodzina Gitton kojarzona jest na świecie głównie z doskonałym Sancerre, posiada również uprawy w bliźniaczej apelacji, po drugiej stronie rzeki (około 6 mil od Sancerre). Nasadzenia w Pouilly Fumé to 7,5 hektara Sauvignon Blanc, zwanego lokalnie Fumé Blanc. Tutejsze winnice, położone na tradycyjnych, kredowych glebach, dają pochodzącym stąd winom, wspaniałą i pożądaną przez znawców mineralność.

Strona przeznaczona wyłącznie dla osób pełnoletnich!

Kliknij i zapoznaj się z regulaminem serwisu.