Gitton Pere & Fils
Historię tej
znakomitej winnicy zapoczątkowali w 1945 roku Huguette i Marcel Gitton,
posiadając mniej niż pół hektara ziemi w malowniczym okręgu Sancerre. Obecnie Gitton
Pere & Fils obejmuje 33 hektary upraw wokół miejscowości Sancerre i Menetreol,
gdzie znajduje się winiarnia. Syn Marcela Pascal kontynuuje winiarską tradycję
wraz z żoną Denise, w asyście ich córki Chanel. Rodzina
Gitton znana jest z szacunku do tradycyjnego winiarstwa i skrupulatnego
podejścia do terroir. Ponieważ każda parcela ziemi w winnicy ma swoją własną
specyfikę, zwraca się tutaj uwagę, aby winifikować poszczególne zbiory winogron
niezależnie, osobno z każdej działki, tak aby zachować niuanse wynikające z
różnych rodzajów podłoża (silex, terre blanche oraz caillottes). Efektem tego
są ambitne wina wyróżniające się charakterem,
które szanują specyfikę wymienionych gleb i posiadają pożądaną mineralność.
Poza białymi winami Sancerre,
które są wizytówką winiarza, wytwarza się tu także doskonałe wina różowe i czerwone.
Pomimo że Gitton jest kojarzony na świecie przede wszystkim z doskonałych Sancerre,
posiada również uprawy w innych apelacjach. Pierwsza znajduje się po drugiej
stronie Loary (niecałe 10 km od Sancerre) w bliźniaczej apelacji Pouilly Fume.
Tutejsze winnice, położone są na kredowych glebach, które również nadają
pochodzącym stąd winom unikalnego charakteru ze wspaniałą mineralnością. Dwa
kolejne miejsca to winnica Taurus położona Coteaux de Giennois w tym samym
regionie co powyższe oraz Chateau Lafon zakupiona przez rodzinę w 1989 i położona
godzinę na wschód od Bordeaux w regionie Sud-Ouest
(Południowy-Zachód) w apelacji Cotes de Duras.