Wywiady
Pora na drugą część odpowiedzi na Wasze pytania: Iain w filmie po angielsku, a już tradycyjnie polski skrót poniżej 😊Czy drożdże i długość fermentacji mają znaczenie dla smaku i aromatu whisky?Oczywiście tak. To jest jeden z tych aspektów przy produkcji whisky, któremu naprawdę trzeba poświęcić wiele uwagi. My do naszych tanków dodajemy 75kg drożdży, w proporcjach 2 części typu M i 1 część typu Mx, który za...
Przejdź do artykułu
Wywiady
Mamy dla Was film z odpowiedziami na pytania. Na różnych naszych profilach facebookowych, Instagramie oraz w e-mailach zadaliście ich aż 27. Super – bardzo dziękujemy za aktywność!Iain McAlister odpowiedział na praktycznie każde z nich, ale gdy zostało mu już tylko 3 do końca, nagranie padło. Ostatecznie wybrał więc 10, na które odpowiedział w dwóch filmikach – po pięć w każdym.Poniżej „telegraficzny”...
Przejdź do artykułu
Wywiady
Tradycja produkcji wina w RPA jest bardzo długa, ale o wzroście jego popularności możemy mówić od około 20-tu lat – skąd takie “opóźnienie”?RPA ze względów politycznych było izolow...
Przejdź do artykułu
Wywiady
LIFE IN. Łódzkie: Kim jest sommelier?Michał Bald: To osoba, która ma wiedzę na temat win, kocha wino, potrafi i chce się dzielić swoją wiedzą i pasją z innymi. Sommelierzy bardzo często pracują w restauracjach, gdzie doradzają klientom, jak najlepiej dobrać wino do potrawy. Z kolei właścicielom tłumaczą, jak zorganizować kartę win i piwniczkę z winami. Szkolą także kelnerów w zakresie doboru win do serwowan...
Przejdź do artykułu
Wywiady
Małgorzata Masiak:Veneto to jeden z trzech najbardziej popularnych i ważnych regionów we Włoszech – co czyni to miejsce tak wyjątkowym?Luca Speri:Biorąc pod uwagę oficjalne dane ap...
Przejdź do artykułu
Wywiady
Małgorzata Masiak:Maxime, na początek powiedz nam proszę gdzie dokładnie znajduje się Burgundia i jak wiele różnych apelacji obejmuje?Maxime Mikhailitchenko:Burgundia położona jest...
Przejdź do artykułu
Wywiady
Eksport manager winiarni Paco&Lola.Carolino, w mojej opinii z Rias Baixas wywodzą się najlepsze, hiszpańskie, białe wina. Co czyni ten region tak wyjątkowym?Świeżość aromatów i...
Przejdź do artykułu
Wywiady
Małgorzata Masiak: Rioja jest jednym z najbardziej popularnych i najważniejszych regionów winiarskich w Hiszpanii. Czy czyni to miejsce takim wyjątkowym?Merche Navajas: Rioja ma bardzo długą historię i tradycję produkcji wina. Mamy tu wiele winnic o ponad 100-tu letniej historii. To uprzywilejowany region jeśli chodzi o produkcję win najwyższej jakości, o unikalnej osobowości i wyjątkowym potencjale dojrzew...
Przejdź do artykułu
Wywiady
Małgorzata Masiak: Veneto to jeden z najpopularniejszych i najważniejszych regionów we Włoszech. Co czyni to miejsce tak specjalnym?Alessandro De Stefani: To region będący na pierwszym miejscu we Włoszech jeśli chodzi o ilość wyodrębnionych tu apelacji DOC i DOCG. Pierwszy również jeśli chodzi o ilość produkowanego tu wina oraz jakość eksportowanego do innych krajów. Produkuje się tu niemal 1/3 całej winiar...
Przejdź do artykułu
Wywiady
Małgorzata Masiak: Prowansja uznawana jest za region produkujący najlepsze różowe wina świata. Co czyni to miejsce tak niezwykłym?Madeleine Herbeau: Prowansja jest najlepszym miejs...
Przejdź do artykułu
Wywiady
Paul, Nowa Zelandia postrzegana jest obecnie jako kraj produkujący najlepsze wina Sauvignon Blanc. Co jest tego przyczyną?Odpowiedź jest bardzo prosta i szybka – mamy tu fantastycz...
Przejdź do artykułu