Heiderer Mayer
Winiarnia Heiderer-Mayer obejmuje 35 hektarów i znajduje się w małej, idyllicznej wiosce o nazwie Baumgarten am Wagram 50 km na płn.-zach. od Wiednia w Dolnej Austrii. Dodatkowo część gron pochodzi od rolników kontraktowych współpracujących z winnicą. Co ciekawe są jedynymi winiarzami w swojej miejscowości.
Winnica została założona w 1844 roku. W rękach obecnych właścicieli Gabriele i Helmuta Mayer winnica znajduje się od 1990 roku, przy czym trzej synowie Reinhard, Stefan i Johannes coraz więcej czasu poświęca rodzinnemu projektowi. Za winifikację odpowiada najstarszy z nich Reinhard, który zbierał winiarskie szlify w sąsiadującym regionie Kremstal oraz w Australii. Mottem rodziny jest, aby uprawiać winorośl w zgodzie z zasadami ekologicznymi oraz dążyć do przeniesienia najwyższej jakości z gron do butelki. Wykorzystując swoje doświadczenie oraz indywidualne podejście do każdej odmiany winogron, wytwarzane są tu wina, które oferują optymalny stosunek jakości do ceny.
Dominują oczywiście białe wina, a niezaprzeczalną gwiazdą jest odmiana Gruner Veltliner, porastająca tarasy lessowe skierowane na południe. Kolejnymi ważnymi odmianami są owocowe Chardonnay i elegancki Riesling. Ważną rolę odgrywają czerwone wina z lokalnych odmian w szczególności Zweigelt, Saint Laurent i międzynarodowy Cabernet Sauvignon o wyjątkowo aksamitnym charakterze. Dzięki bardzo łagodnemu wyciskaniu winogron oraz kontrolowanej chłodnej fermentacji wina pozostają wierne charakterowi szczepów, z których są wytwarzane.