W ramach witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Dowiedz się więcej

Alceno Jumila

Historia winnicy Alceno ma swój początek w 1870 roku, kiedy to kupiec winiarski Roque Martinez postanowił założyć pierwszą, profesjonalną winnicę w Jumilli. Dziś winnica jest już w rękach 4-tego pokolenia rodziny Bastida. Wykorzystującej najnowsze zdobycze technologii i niemal 150 lat doświadczeń, produkuje wina będące odzwierciedleniem regionu. Wina z Alceno opisywane są w najważniejszych przewodnikach winiarskich, zdobywają liczne nagrody i wyróżnienia m.in. 90 pkt. Roberta Parkera dla Alceno 12.

Jumilla leży na pograniczu regionów Murcia i Kastylia - La Mancha. Jest to obszar trudny zarówno dla człowieka, jak i dla winorośli. W lato temperatura wynosi ok. 40-tu stopni, a w zimie poniżej zera. Jest bardzo sucho. Gleba jest piaszczysta i sypka. Zdecydowana większość upraw w regionie to czerwona odmiana Monastrell, szczep potrafiący dać potężne, mięsiste wina z cudownie aksamitną miękkością.

Rodzina Bastida posiada swoje winnice również w innych regionach Hiszpanii - między innymi w Utiel Requena, apelacji leżącej niedaleko Walencji i cenionej przez koneserów win hiszpańskich. Położona jest daleko od morza, na niewielkim płaskowyżu, o wyjątkowych właściwościach klimatyczno - glebowych. Zimy są tu wyjątkowo mroźne z częstymi przymrozkami oraz sporadycznymi opadami gradu. Lata są z kolei upalne, bezdeszczowe, na szczęście łagodzone chłodnym wiatrem o nazwie Solano. Większość opadów przypada na okres wiosenny i jesienny. W regionie tym produkuje się przede wszystkim wina czerwone (ponad 90%) z charakterystycznej odmiany Bobal.

Strona przeznaczona wyłącznie dla osób pełnoletnich!

Kliknij i zapoznaj się z regulaminem serwisu.