Alceno Jumila
Historia winnicy Alceno ma swój początek w 1870 roku,
kiedy to kupiec winiarski Roque Martinez postanowił założyć pierwszą,
profesjonalną winnicę w Jumilli. Dziś winnica jest już w rękach 4. pokolenia
rodziny Bastida. Wykorzystując najnowsze zdobycze technologiczne i niemal 150
lat doświadczeń, wytwarza wina będące odzwierciedleniem regionu. Wina z Alceno
opisywane są w najważniejszych przewodnikach winiarskich, zdobywają liczne
nagrody i wyróżnienia w czołowych konkursach winiarskich na świecie.
Apelacja Jumilla położona jest na terytorium przynależnym
do dwóch regionów autonomicznych Hiszpanii i obejmuje część Murcii oraz
prowincji Albacete w Kastylii- La Manchy. Jest to obszar trudny zarówno dla
człowieka, jak i dla winorośli. Latem temperatura wynosi tu powyżej 40. stopni,
a w zimie poniżej zera. Jest bardzo sucho, a gleba jest piaszczysta i sypka.
Zdecydowana większość upraw w regionie to czerwona odmiana Monastrell, szczep mogący
dać potężne, mięsiste wina z cudownie aksamitną miękkością.
Rodzina Bastida posiada swoje winnice również w innych
częściach Hiszpanii- między innymi w apelacji Utiel Requena, leżącej niedaleko
Walencji i cenionej przez koneserów win hiszpańskich. Położona jest daleko od
morza, na niewielkim płaskowyżu, o wyjątkowych właściwościach klimatyczno-
glebowych. Zimy są tu wyjątkowo mroźne z częstymi przymrozkami oraz
sporadycznymi opadami gradu. Lata są z kolei upalne, bezdeszczowe, na szczęście
łagodzone chłodnym wiatrem o nazwie Solano. Większość opadów przypada na okres
wiosenny i jesienny. W regionie tym produkuje się przede wszystkim wina
czerwone (ponad 95%) z charakterystycznej odmiany Bobal (grona używane w
produkcji stanowią 80% wszystkich win apelacji).