Yoichi Single Malt
Kraj: Japonia Region: Producent: Nikka Poj.: 0.7 Zaw. Alk. %: 45.0
Whisky single malt z destylarni Yoichi założonej w 1934 roku przez ojca japońskiej whisky Masataka Taketsuru. Gorzelnia znajduje się na wybrzeżu Hokkaido, najbardziej na północ położonej wyspy Japonii. Whisky została wyprodukowana z wykorzystaniem tradycyjnych metod takich jak destylacja w alembikach opalanych węglem i oddaje charakter wyjątkowej lokalizacji destylarni. Yoichi single malt jest kompozycją whisky w różnym wieku, z których duża część dojrzewała w beczkach po sherry. Jest to whisky o delikatnie torfowym profilu, w której znakomicie zachowany jest balans pomiędzy aromatami dymnymi, owocowymi i kwiatowymi. W zapachu na początku łagodne torfowe i słone nuty, następnie kandyzowane owoce cytrusowe (cytryna, pomarańcza), lukrecja, przyprawy (gałka muszkatołowa, imbir) z akcentami kwiatów (goździk, irys). W smaku mocny torfowy dym, przyprawy, zioła, świeże owoce (melon, kiwi), orzechy, migdały i nuty czekoladowe. W długim, jedwabistym finiszu, dojrzałe owoce gruszki, mirabelka, jabłko, akcenty ziołowo-słodowe, nuty morskie i ziemiste. Whisky spełnia wszystkie kryteria „japońskiej whisky” określone przez Japan Spirits & Liqueur Makers Association.