Aceo Ltd, Hillside Farm
Firma Murray McDavid została założona w 1994 roku przez londyńskich kupców winiarskich Marka Reyniera, Simona Coughlina i Gordona Wrighta ze Springbank Distillery.
Szybko zdobyli dobrę reputację dzięki whisky dojrzewającej w ciekawych beczkach, zwłaszcza w tych po dobrym winie. W 2000 roku zespół Murray McDavid przystąpił do ponownego otwarcia zamkniętej destylarni Bruichladdich na Islay.
12 lat później gigant alkoholowy- Remy Cointreau kupił Bruichladdich Distillery i Murray McDavid, by rok później sprzedać Murray McDavid obecnym właścicielom, wiodącemu brokerowi szkockiej whisky, firmie Aceo Ltd.
Od 2014 roku domem Murray McDavid jest destylarnia Coleburn, założona i zbudowana w sercu Speyside przez John Robertson & Son w 1896 roku. Na przełomie XIX i XX wieku destylarnia badała innowacyjne techniki produkcji i dostarczała whisky single malt na terenie całej Szkocji. Podobnie jak wiele innych, Coleburn został zamknięty przez Diageo w 1985 roku i od tego czasu nie destyluje whisky. Dziś służy jako magazyn dla whisky single malt i single grain z blisko 90-ciu destylarni, które następnie są butelkowane pod marką Murray McDavid.
Whisky wypuszczane są w niewielkich batchach w podziale na różne linie produktowe, od nietuzinkowych blendów, przez wyjątkowe blended malty i whisky single grain, aż do znakomitych single maltów, w tym również tych dość zaawansowanych wiekowo. Tym co zawsze intryguje jest również tzw. Mystery Malt - czyli single malt z destylarni, której nazwa nie jest upubliczniana.