Traversa
Traversa to największa winiarnia w
Urugwaju. Był rok 1904, kiedy Carlos Domingo Traversa i jego rodzice
przybyli do Urugwaju. Syn włoskich imigrantów, młodość spędził jako pracownik
winnicy, by w 1937 roku wraz z żoną Marią Salort kupić 5 hektarów ziemi w
regionie Montevideo o optymalnych warunkach do uprawy winorośli. W 1956 roku
założył winnicę z pomocą swoich dzieci Dante, Luisa i Armando. To oni i jego
wnuki z dumą kontynuują marzenie Carlosa. Przedstawiciel rodziny jest obecny w
każdym dziale funkcjonowania winiarni,
aby mieć kontrolę i pewność, że uzyskają wino wysokiej jakości.
Firma jest bardzo dobrze rozwinięta i
wykorzystuje najnowocześniejsze technologie, dysponując przy tym dużą
powierzchnią magazynową z kontrolowaną temperaturą. Winnice rozpościerają się
na wzgórzach i zboczach, które sprzyjają prawidłowemu odprowadzaniu wody i
napowietrzaniu upraw i są zlokalizowane w dwóch regionach, Montevideo oraz
Canelones. W winnicach w Montevideo mamy do czynienia z wyraźnym wpływem
Atlantyku, który łagodzi temperaturę w najgorętszych miesiącach roku. Dominują gleby
gliniaste i wapienne o wysokim stężeniu węglanu wapnia. Wszystkie te czynniki
tworzą idealne terroir, do wzrostu dojrzałych winogron, bogatych w kolor i
polifenole, z których powstają wina Traversa, pełne świeżości i elegancji.
Główną odmianą i wizytówką całego Urugwaju
jest Tannat, dający wina harmonijne, o intensywnym aromacie czerwonych i
ciemnych owoców z bogactwem nut przyprawowych. Pozostałe odmiany stanowią
ciemne Cabernet Franc, Marselan, Cabernet Sauvignon, Merlot, oraz białe
Chardonnay, Viognier i Sauvignon Blanc.