Klikając „Akceptuję”, zgadzasz się na przechowywanie plików cookie na swoim urządzeniu w celu usprawnienia nawigacji w witrynie, analizy korzystania z witryny i pomocy w naszych działaniach marketingowych. Dowiedz się więcej
Wszystkie kategorie

Traversa

Traversa to największa winiarnia w Urugwaju. Był rok 1904, kiedy Carlos Domingo Traversa i jego rodzice przybyli do Urugwaju. Syn włoskich imigrantów, młodość spędził jako pracownik winnicy, by w 1937 roku wraz z żoną Marią Salort kupić 5 hektarów ziemi w regionie Montevideo o optymalnych warunkach do uprawy winorośli. W 1956 roku założył winnicę z pomocą swoich dzieci Dante, Luisa i Armando. To oni i jego wnuki z dumą kontynuują marzenie Carlosa. Przedstawiciel rodziny jest obecny w każdym dziale funkcjonowania winiarni,  aby mieć kontrolę i pewność, że uzyskają wino wysokiej jakości.

Firma jest bardzo dobrze rozwinięta i wykorzystuje najnowocześniejsze technologie, dysponując przy tym dużą powierzchnią magazynową z kontrolowaną temperaturą. Winnice rozpościerają się na wzgórzach i zboczach, które sprzyjają prawidłowemu odprowadzaniu wody i napowietrzaniu upraw i są zlokalizowane w dwóch regionach, Montevideo oraz Canelones. W winnicach w Montevideo mamy do czynienia z wyraźnym wpływem Atlantyku, który łagodzi temperaturę w najgorętszych miesiącach roku. Dominują gleby gliniaste i wapienne o wysokim stężeniu węglanu wapnia. Wszystkie te czynniki tworzą idealne terroir, do wzrostu dojrzałych winogron, bogatych w kolor i polifenole, z których powstają wina Traversa, pełne świeżości i elegancji.

Główną odmianą i wizytówką całego Urugwaju jest Tannat, dający wina harmonijne, o intensywnym aromacie czerwonych i ciemnych owoców z bogactwem nut przyprawowych. Pozostałe odmiany stanowią ciemne Cabernet Franc, Marselan, Cabernet Sauvignon, Merlot, oraz białe Chardonnay, Viognier i Sauvignon Blanc.

 

Wybrane marki

Strona przeznaczona wyłącznie dla osób pełnoletnich!

Kliknij i zapoznaj się z regulaminem serwisu.