Villa Dria
Z winnicą Villa Dria związane
jest bardzo bogate dziedzictwo historyczne obszaru, sięgające czasów
starożytnego Rzymu. Rzymianie osiedlili się w dzisiejszej Gaskonii około 2000
lat temu i założyli miasto Elusa współcześnie znane jako Eauze, w departamencie
Gers w Oksytanii. Okoliczne wzgórza zagospodarowali, obsadzając je winoroślą i
tak powstały pierwsze posiadłości winiarskie zwane „Villas”. W hołdzie dla
dziedzictwa regionu właściciel winnicy Jean-Pierre Drieux postanowił nazwać
swoją winnicę Villa Dria. Jean-Pierre ma bogate, ponad 20-letnie doświadczenie
w uprawie winorośli. Swoją własną winiarnię wybudował w 2010 roku. Winiarnia
jest nowoczesna i wyposażano ją w najnowocześniejszą linię produkcyjną. Dzięki
temu jest w stanie produkować i przechowywać wina o wyjątkowym charakterze,
które oferują wspaniały, owocowy charakter i harmonię smaku.
Umiejscowienie winnic jest zgodne
z zasadami geobiologicznymi. W związku z tym wybrano najlepsze parcele pod
uprawę poszczególnych odmian winorośli, dokładnie analizując też glebę w tym
kierunku. Uprawy są prowadzone w sposób zrównoważony, szanując naturę i
ekologię, poprzez stosowanie nawozów organicznych, które odpowiednio wzbogacają
strukturę podłoża i unikanie chemicznych nawozów. Na 76 hektarach posiadłości
posadzono przede wszystkim, dające tu świetne rezultaty, lokalne białe odmiany
Gaskonii jak Gros Manseng, Petit Manseng, Ugni Blanc i Colombard, które
świetnie uzupełniają się z międzynarodowymi odmianami jak Sauvignon Blanc czy
Chardonnay. Do produkcji różowych i czerwonych win uprawia się Cabernet Franc,
Cabernet Sauvignon oraz Merlot. Wszystkie wina noszą apelację IGP Cotes de
Gascogne.