W ramach witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Dowiedz się więcej
Villa Dria

Villa Dria

Z winnicą Villa Dria związane jest bardzo bogate dziedzictwo historyczne obszaru, sięgające czasów starożytnego Rzymu. Rzymianie osiedlili się w dzisiejszej Gaskonii około 2000 lat temu i założyli miasto Elusa współcześnie znane jako Eauze. Okoliczne wzgórza zagospodarowali obsadzając je winoroślą: tak powstały pierwsze posiadłości winiarskie zwane villae. W hołdzie dla dziedzictwa regionu, właściciel winnicy Jean-Pierre Drieux postanowił nazwać swoją winnicę Villa Dria. Jean-Pierre Drieux ma bogate, bo ponad 20-letnie doświadczenie w uprawie winorośli. Swoją własną winiarnię wybudował w 2010 roku wyposażając ją w najnowocześniejsze technologie produkcji. Dzięki temu jest w stanie produkować i przechowywać wina o wyjątkowym charakterze.

Umiejscowienie winnicy jest zgodne z zasadami geobiologicznymi. Wybrano wspaniałe środowisko do uprawy winorośli, dogłębnie analizując glebę i sukcesywnie wzbogacając ją poprzez używanie wyłącznie organicznych nawozów. Prowadzi się tu zrównoważoną uprawę w poszanowaniu dla natury i ekologii. Na 46 hektarach posiadłości posadzono przede wszystkim, dające tu świetne rezultaty, lokalne szczepy Gaskonii: Ugni Blanc, Gros Manseng i Petit Manseng, a dodatkowo Colombard oraz dobrze znane Sauvignon Blanc i Chardonnay, Te ostatnie, świetnie harmonizują z Manseng dając wspaniałą kompozycję oryginalności i charakteru. Do produkcji czerwonych i różowych win używa się tu przede wszystkim Cabernet Franc i Cabernet Sauvignon oraz Merlot.

Strona przeznaczona wyłącznie dla osób pełnoletnich!

Kliknij i zapoznaj się z regulaminem serwisu.