Castellare Di Castellina
Firma powstała w 1968 roku w
sercu apelacji Chianti Classico poprzez konsolidację 5 posiadłości. Produkcja
win z jednego hektara jest bardzo niska, na poziomie znacznie mniejszym niż
dopuszczalne maximum wynikające z przepisów apelacyjnych DOCG. Żeby uzmysłowić
sobie, jak niewielkie ilości tych wspaniałych win są produkowane, wystarczy
wspomnieć, że produkcja np. Chianti Classico Riserva w dobrym roku to ok. 50
000 butelek- to mniej niż 3 duże ciężarówki. Biorąc pod uwagę, że Castellare
eksportuje do ponad 30 krajów na świecie, to naprawdę niewiele. Produkcja win
opiera się na szczepie Sangiovetto- starym klonie Sangiovese, który zwany jest
toskańskim księciem winorośli. Oprócz tego uprawia się tu stare, autochtoniczne
szczepy jak Malvasia Nera, Canaiolo oraz niewielkie ilości Cabernet Sauvignon,
Merlot, Chardonnay i Sauvignon Blanc.
Razem z Uniwersytetem
Mediolańskim, Uniwersytetem Florenckim oraz Instytutem Św. Michała all’Adige
prowadzone są hodowle starych, toskańskich odmian, w celu uzyskania najlepszych
klonów poszczególnych szczepów. Dodatkowo cała produkcja odbywa się tu bez udziału
chemicznych środków ochrony roślin. Ma to wspaniały wpływ na odradzanie się
wielu gatunków flory i fauny. Wszystkie wina są winami ekologicznymi. Ma to
swoje odzwierciedlenie w etykietach, na których widnieją wizerunki rzadkich
gatunków ptaków i roślin z tego regionu.
Nad całością produkcji czuwa
znakomity, włoski enolog Alessandro Cellai. W uznaniu dla jakości produkowanego
tutaj wina jedno z nich- I Sodi di San Nicolo już czterokrotnie wybrane zostało
przez Wine Spectator do grona „TOP 100” - stu największych win świata.