W ramach witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Dowiedz się więcej
Castellare Di Castellina

Castellare Di Castellina

Firma powstała w 1968 roku w sercu apelacji Chianti Classico poprzez konsolidację 5 posiadłości. Produkcja win z jednego hektara jest bardzo niska, na poziomie znacznie mniejszym niż dopuszczalne maximum wynikające z przepisów apelacyjnych DOCG. Po to, aby uzmysłowić sobie jak niewielkie ilości tych wspaniałych win są produkowane wystarczy wspomnieć, że produkcja np. Chianti Classico Riserva w dobrym roku to ok. 50 000 butelek - to mniej niż 3 duże ciężarówki. Biorąc pod uwagę, że Castellare eksportuje do ponad 30 krajów na świecie, to naprawdę niewiele. Produkcja win opiera się na szczepie Sangiovetto - starym klonie Sangiovese, który zwany jest toskańskim księciem winorośli. Oprócz tego uprawia się tu stare, autochtoniczne szczepy jak Malvasia Nera, Canaiolo oraz niewielkie ilości Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay i Sauvignon Blanc.

Razem z Uniwersytetem Mediolańskim, Uniwersytetem Florenckim oraz Instytutem Św. Michała all’Adige prowadzone są hodowle starych, toskańskich odmian, w celu uzyskania najlepszych klonów poszczególnych szczepów. Dodatkowo cała produkcja odbywa się tu bez udziału chemicznych środków ochrony roślin. Ma to wspaniały wpływ na odradzanie się wielu gatunków flory i fauny. Wszystkie wina są winami ekologicznymi. Ma to swoje odzwierciedlenie w etykietach, na których widnieją wizerunki rzadkich gatunków ptaków i roślin z tego regionu.

Nad całością produkcji czuwa znakomity, włoski enolog Alessandro Cellai. W uznaniu dla jakości produkowanego tutaj wina, jedno z nich - I Sodi di San Nicolo już czterokrotnie wybrane zostało przez Wine Spectator do grona „TOP 100” - stu największych win świata.

Strona przeznaczona wyłącznie dla osób pełnoletnich!

Kliknij i zapoznaj się z regulaminem serwisu.