Barbeito Madeira
Z setek rodzin, które wytwarzały i
wysyłały wina z Madery w ciągu ostatnich dwóch stuleci, pozostały tylko cztery,
a wśród nich Vinhos Barbeito. Pozostali trzej mają historię sięgającą XIX
wieku, ale to Barbeito jest uznawane za najbardziej śmiałą i nowatorską
interpretację win wzmacnianych z wiecznie zielonej wyspy. Mario Barbeito, (były
księgowy) rozpoczął swoją działalność w 1946 roku, w kryzysowym dla Madery
okresie, spowodowanym II wojną światową, gdzie produkcję i sprzedaż praktycznie
zatrzymano. W rezultacie wiele firm opuszczało biznes winiarski, ale założyciel
postanowił objechać całą wyspę, kupując wtedy znaczne zapasy bezcennych starych
roczników od ważnych rodzin, wierząc, iż w przyszłości wartość tych win
wzrośnie w miarę starzenia, biorąc pod uwagę, że produkcja młodych roczników
bardzo spadła..
W 1970 roku firmę przejęła córka Manuela,
której jednym z głównych zadań było rozpoczęcie sprzedaży bezcennych starych
roczników na londyńskiej giełdzie win. To dzięki jej staraniom na aukcjach
zaczęły regularnie pojawiać się znane obecnie wina Barbeito z XVIII czy XIX
wieku. To zbudowało trwałą reputację nazwy Barbeito wśród kolekcjonerów win
wzmacnianych z Madery.
Od połowy lat 90. rodzinnym biznesem
zaczął zarządzać jej syn, Ricardo Freitas, który do dzisiaj jest dyrektorem.
Ricardo wniósł ze sobą nie tylko ogromny szacunek do korzeni i tradycji, ale
także nową energię, powiew świeżości oraz innowacyjne pomysły. Jednym z jego
projektów było przywrócenie wizerunku win madera, jako wina świetnie
komponującego się z wieloma potrawami. Najbardziej uznany brytyjski krytyk
winiarstwa Jancis Robinson nazwała wino od Barbeito „Lafite Madery“. Na zboczu wzgórza nad Câmara de Lobos można odwiedzić
ich nowoczesne obiekty i doświadczyć wyjątkowego połączenia tradycji i
nowoczesności.