
Barbeito Madeira
Winiarnia Barbeito rozpoczęła działalność w 1946 roku, a więc w nienajlepszym dla madery okresie. Podczas II wojny światowej oficjalna produkcja i sprzedaż madery została wstrzymana. W rezultacie wielu winiarzy zamykało biznes. Jednak Mario Barbeito wierzył w lepszą przyszłość. Wierzył również, że wartość dobrego trunku może z czasem tylko wzrosnąć. W związku z tym spokojnie pozwolił swoim winom leżakować, widząc w tym inwestycję dla przyszłych pokoleń.
W 1970 roku firmę przejęła córka Manuela, która kontynuowała prowadzenie winiarni według tradycji ojca. W połowie lat dziewięćdziesiątych rodzinnym biznesem zaczął zarządzać jej syn, Ricardo Freitas, który do dzisiaj jest Dyrektorem Barbeito. Ricardo wniósł ze sobą nie tylko głęboki szacunek do korzeni i tradycji, ale także nową energię, powiew świeżości i innowacyjne pomysły. Jednym z jego projektów było przywrócenie madery, „na stoły”, jako wina świetnie komponującego się z wieloma potrawami.
Ricardo kontynuuje tradycyjną produkcję wina i przechowywanie go dla kolejnych pokoleń. Dodatkowo tworzy swoje własne tradycje i dziedzictwo: autorską linię madery nazwaną Signature Wines. Te wyjątkowe trunki łączą w sobie najlepsze elementy klasycznej tradycji z własnymi poszukiwaniami Ricardo. Produkowane w bardzo małej ilości i zadziwiająco wyjątkowe, sprawiły że znana brytyjska krytyk winiarska Jancis Robinson nazwała wino od Barbeito „Lafite Madery“.